Kraški pust je združil, česar niti šport ne more

13 vozov, enajst skupin, novi kraljevi par v novih oblačilih … to je le delček letošnjega Kraškega pusta. Ker letos praznuje Abrahama, bo temu primerno bogat tudi program.

Tako je Kraški pust napolnil openske ulice pred desetimi leti, 
ko je praznoval 40 let. Letos bo v znamenju 50. jubileja.  Foto: Davorin Krizmancic
Tako je Kraški pust napolnil openske ulice pred desetimi leti, ko je praznoval 40 let. Letos bo v znamenju 50. jubileja.  Foto: Davorin Krizmancic

OPČINE > “S pustom so začeli možje prav tukaj na Opčinah z namenom, da bi združili vse Kraševce skupaj v eno prireditev. To je bila prva združitev slovenske manjšine v Italiji, kar danes ne uspe ne politiki in ne športu,” je povedal Igor Malalan, predsednik Kraškega pusta.

Združena pustna prireditev se je v letih njenega obstoja razširila celo do Goriške, kjer sodeluje z organizacijo Carnival. Ob vprašanju, zakaj se tako malo Slovencev udeležuje povorke pa Malalan pravi: “Spremembe so nastale z novo državo Slovenijo. Vsi so mislili, da morajo biti plačani za nekaj naredit in posledično so se v manjši meri udeleževali povorke.”

Kraški pust letos praznuje 50 let. “Prva povorka je bila zelo skromna, tudi glasbe ni bilo veliko, a bilo je ogromno veselja, kričanja in posipavanja s papirnatimi koščki,” je svoje spomine na začetke Kraškega pusta delila Beti Starc. Na letošnji povorki bo sodelovalo 13 vozov in enajst skupin. Letos sta se pridružila še voz iz Briščikov in skupina vaške skupnosti Ferluge. Skupno bo nastopilo od sto do 140 pustnih mask.

Beti Starc, Igor Malalan in Metka Šinigoj (z leve) so predstavili 50. Kraški pust.

Ker se je pust rodil na Opčinah, so letos za ta poseben jubilej izbrali nov kraljevi par, ki z razliko od prejšnjih prihaja z Opčin. Imel bo nova kraljevska oblačila, ki so delo šivilje Nerine Ferfolja. Priznanja, ki jih bodo prejeli sodelujoči vozovi in skupine, pa so delo Marize Dolci.

Na sobotni povorki bodo kot gostje nastopili tudi kurenti s Ptuja, poleg njih pa še godbeno društvo Prosek in pihalni orkester iz Ricmanj. Sprevod bodo tradicionalno zaključili na borjaču Prosvetnega doma, kjer bo za veselo vzdušje poskrbela skupine Nebojsega.

Bogat pustni program se bo začel v sredo, ko bodo v Prosvetnem domu premierno predvajali dokumentarni film Pust je naš, ki ga je posnel Peter Verč skupaj s snemalcem Aleksom Pričem. Dan kasneje bosta na Opčine prispela kralj in kraljica 50. Kraškega pusta, ki bosta odprla razstavo krožka Foto video Trst 80 ter srednjih šol Srečka Kosovela in Frana Levstika. Na predvečer pusta bo v Prosvetnem domu potekal mimohod mask, na katerem lahko sodeluje vsak pod pogojem, da je kostum izdelan na temo abrahama in sešit doma. Občinstvo bo zabaval čarodej Jole cole, nastopili pa bodo tudi fantje skupine Love guns in Dj Mitya.

ŠPELA RAZPET


Najbolj brano