Konec z nemogočim imenom letališča v Ronkah

Letališče v Ronkah se bo jeseni preimenovalo v letališče Trieste oziroma Trst. Gre za marketinško naravnano odločitev uprave letališča, ki pa jo, kot kaže, odobravajo le v Trstu, medtem ko v preostalem delu Furlanije Julijske krajine zoper njo odločno protestirajo.

Letališče v Ronkah bo od jeseni letališče Trieste. Foto: Google Street View
Letališče v Ronkah bo od jeseni letališče Trieste. Foto: Google Street View

RONKE > V upravi družbe Aeroporto FVG so se odločili, da se znebijo dolgega in zapletenega imena letališča, ki ga večina potnikov sicer niti ni poznala, glasi pa se: Trieste No-Borders Airport Pietro Savorgnan di Brazzà Ronchi dei Legionari Friuli Venezia Giulia. Kar 83 črk bo zdaj “požrlo” preprosto sedemčrkovno ime Trieste.

V upravi letališča, ki se želi iz rdečih številk izveči s ciljem, da do leta 2019 doseže milijon potnikov (v lanskem letu so jih našteli 741.776), naj bi se tako odločili predvsem zaradi preprostejšega nagovarjanja poslovnih partnerjev in učinkovitejšega oglaševanja.

Poleg tega je ime Trieste oziroma Trst že zdaj v veljavi na spletnih mestih za rezervacijo letov, nanj pa napeljuje tudi mednarodna kratica TRS, zapisana na nalepkah, s katerimi označijo prtljago potnikov. V načrtu naj bi imeli tudi delno prenovo notranjosti letališča.

Napovedano spremembo imena v Trstu navdušeno pozdravljajo. Z njo se po poročanju tržaškega časnika Il Piccolo strinjajo tako v občinski upravi kot v hotelirskih krogih. Povsem drugače, z velikim ogorčenjem, pa so novico sprejeli v preostalem delu Furlanije Julijske krajine, kjer poudarjajo, da letališče v Ronkah ni le tržaško, temveč pripada vsej deželi FJK. Geografsko je najbliže Gorici, od katere je oddaljeno 21 kilometrov, medtem ko ga od Trsta loči 33 kilometrov, od Vidma pa 40.

Il Piccolo med drugimi kritičnimi sogovorniki navaja Ludovica Sonega, ki je bil v obdobju deželne vlade Ricarda Illyja (ta je letališču tudi nadela zapleteno ime) zadolžen za prometni resor. “Uprava letališča si omišlja dimne zavese, ker nima prave poslovne strategije,” meni, pravo rešitev za poslovne težave letališča pa vidi v njegovi privatizaciji in integraciji v večji sistem letalskega prevozništva.

Po mnenju goriškega župana Ettoreja Romolija je namera letališke uprave neokusna predvsem v odnosu do raziskovalca in popotnika, po katerem je letališče dobilo ime. Leta 1852 rojeni Pietro Savorgnan di Brazzà je bil deseti sin furlanskega grofa, življenje pa je posvetil raziskovanju Afrike. Sicer pa, dodaja Romolo, poglavitna težava letališča Ronke zagotovo ni ime, pač pa pridobivanje letov.

ILONA DOLENC


Najbolj brano