Ker ni plačevala davkov, so ji zasegli hišo in avtomobil

Pripadniki finančne straže s Proseka so po nalogu tržaškega sodstva britanski državljanki Dianne Judith Tomas trajno zasegli hišo v Devinu, dve skladišči in družinski avtomobil znamke volvo, razlog za to pa je, da je bila ženska spoznana za krivo utajevanja davkov.

Fotografija je simbolična. Foto: Pierluigi Bumbaca
Fotografija je simbolična. Foto: Pierluigi Bumbaca

TRST > S tem se zaključuje več kot štiri leta stara zgodba 54-letne Thomasove, ki v Italiji prebiva že vrsto let in je v Sesljanu do pred nekaj leti vodila jezikovno šolo Experience English, poroča Primorski dnevnik. Prav delovanje te šole je leta 2012 pritegnilo pozornost finančne straže. Legalni sedež šole je bil v Londonu, v Italiji pa ni imela davčne številke.

Finančni stražniki so vzeli pod drobnogled dejavnost med letoma 2006 in 2012 ter na podlagi podatkov, ki so jih našli v računalnikih zavoda, so ugotovili, da je šola Experience English zaslužila skoraj 2,5 milijona evrov, pri čemer se je izognila plačilu več kot 180.000 evrov DDV, poleg tega je, tako finančna straža, na črno zaposlovala trideset oseb, dodaja še časnik.

Prav nepravilnosti na področju zaposlovanja sodelavcev so junija leta 2012 prvič privedle finančno stražo, pa tudi delovne inšpektorje, v sesljansko jezikovno šolo, ki so jo takrat začasno zaprli, Dianne Judith Thomas pa naložili kazen v višini 8000 evrov. Septembra istega leta pa je po nalogu tožilca Federica Frezze prišlo še do zasega njene devinske hiše in avtomobila zaradi neplačevanja davkov, v prvi vrsti DDV in davka Irpef.

Dianne Judith Thomas se je takrat obrnila na odvetnika.. Po njenih besedah je davke redno plačevala v Veliki Britaniji, saj ima šola legalni sedež v tisti državi, kjer naj bi tovrstne ustanove uživale poseben status: oproščene naj bi bile plačevanja DDV, prav tako naj bi lahko najemale sodelavce. Britanka italijanskega sodstva očitno ni prepričala, saj je zaseg zdaj postal trajen, sklene Primorski dnevnik.

Spletno uredništvo


Najbolj brano