Je mrtve pse odvrgel nekdo iz veterinarske ambulante?

“V zvezi z najdo trupel psov ob cesti Vodnjan-Fažana je puljska policija v sodelovanju z veterinarsko inšpekcijo potrdila, da so nekateri lastniki najdenih psov, te predali veterinarski ambulanti s področja puljske policijske postaje zaradi omenjenega ravnanja, eden od delavcev veterinarske ambulante pa ni deloval v skladu s predpisi o ravnanju z živalskimi odpadki,” so včeraj za Glas Istre sporočili iz puljske policijske uprave.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

PULJ > “Ne morem verjeti, to je moj pes,” je za Glas Istre dejal eden od bratov iz Valbandona, ki sta prepoznala enega od devetih psov, ki so jih v nedeljo našli mrtve.

Brata Andrej in Patrik iz Valbandona sta v torek zjutraj na puljski veterinarski postaji, kjer je zabojnik z mrtvimi živalmi, prepoznala svojega psa, ki sta ga videla na fotografijah časnika.

“Ko sem v časopisu prebral novico, sem imel slab občutek, rekel sem bratu, gotovo je naš pes, a mi ni verjel. Zato sva šla na veterinarsko postajo v Pulj, se pogovorila z veterinarji in inšpektorico, nato so me poslali na prepoznavanje. In sedaj, ko smo ga videli, vem, da je to moj pes, moj pudelj. Imenoval se je Arčibald, imel je 17 let in v četrtek smo ga peljali na uspavanje k veterinarju,” je povedal Andrej za Glas Istre.

Patrik je dodal, da je bil Arčibald star pes, ki so ga težkega srca uspavali, saj je bil član družine. “Potem pa konča tako, odvržen v grmovju, da ga pojedo divje živali. Kako je mogoče kaj takega, ne razumem,” je dodal. Dogodek ga je zelo pretresel, zadeva se mora zaključiti s tem, da se odgovorne kaznuje, je povedal za Glas Istre.

Novinarji časnika so poklicali tudi direktorja Veterinarske ambulante Franco v Vodnjan Franca Bonassina. Ta je dejal, da z zadevo ni seznanjen, razen s tem, kar je prebral v časniku. Povedal je, da se z zdravljenjem psov ne ukvarja, to opravljajo njegovi delavci. Med drugim je povedal, da imajo dogovor za ravnjanje z živalskimi odpadki z Agroproteinkom, in da zares ne ve, kako so se trupla psov znašla tam.

Novinarji časnika so vprašanja naslovili tudi na pomočnika direktorja, zadolženega za veterinarstvo in nadzor HACCP Agroproteinke Zlatka Heruca, ki pa jim včeraj ni mogel povedati ničesar o primeru najdenih psov, niti odgovoriti na vprašanje, ali so prevzeli najdena trupla psov in kako je mogoče, da so končala v grmovju. “Verjemite, zbiramo veliko število živalskih odpadkov iz cele Hrvaške in o tem konkretnem primeru v tem trenutku ne morem povedati ničesar več. Kar se tiče prevzemanja kadavrov, obstaja aplikacija na ravni ministrstva, na kateri se v realnem času prikazuje, kje je prevzet kateri kadaver, tako da se točno ve, kjer je in kje se zaključi njegova pot,” je povedal.

Iz veterinarskih krogov na Hrvaškem včeraj so prihajale kritike, poroča Glas Istre. Vsi se strinjajo, da je treba primer razčistiti. Če se potrdi, da je kriv veterinar, bi mu bilo treba odvzeti licenci, pravijo.

“Videl sem v časopisu, to je grozno, katastrofalno. Videl sem reze na vratovih, kjer so odvzeti čipi, in takoj sem posumil, kdo bi to lahko storil. Če gre zares za veterinarja, mu je treba vsekakor odvzeti licenco. To ni normalno, niti humano,” je za Glas Istre dejal veterinar Igor Benčić iz Pazina.

Iz ministrstva za kmetijstvo, ki je odgovorno za veterinarsko inšpekcijo, so sporočili, da je inšpekcija včeraj pregledovala omenjene kadavre in potrdila, da gre za devet psov z različnmi posmrtnimi spremembami, kar nakazuje, da so bili kadavri odloženi daljši čas in da ne gre za kaznivo dejanje ubijanja živali, ampak za nezakonito postopanje z živalskimi ostanki. Zadevo preiskujejo, ugotavljajo identiteto živali in njihovih lastnikov, po koncu preiskave pa bodo izrekli sankcije proti odgovornim, so sporočili z ministrstva za Glas Istre.

Preberite še: Kolesarka naletela na grozljiv prizor

Spletno uredništvo


Najbolj brano