Izgubljenega psa po dolgem iskanju našla v Nemčiji

Medtem ko sta lastnika mešanca Bennyja Maja Novak in Ivica Lađarević iz Fažane po dolgem in počez prečesala hrvaško Istro, se je njun pes že udomačil v svojem novem domu na zahodu Nemčije pod novim imenom Bruno.

“Detektivska” zgodba se je srečno končala in Benny je 
ponovno doma v Fažani. Foto: Vir: Glas Istre
“Detektivska” zgodba se je srečno končala in Benny je ponovno doma v Fažani. Foto: Vir: Glas Istre

PULJ > Štiri leta in pol star mešanec ni odtaval, kot sta prvotno domnevala lastnika, ampak ga je v mesto Hüffelsheim v bližini Mainza odpeljala družina, ki je dopustovala v kampu Bi Village v Fažani, in mu dala novo identiteto ter novo življenje, piše Glas Istre.

Časnik nadaljuje, da sta se lastnika iskanja lotila na pravcati detektivski način, na sled svojemu hišnemu ljubljenčku pa sta prišla zahvaljujoč številki čipa. 9. septembra sta se tako podala na dolgo pot v Nemčijo, potovala sta približno 20 ur, prevozila pa sta več kot 1000 kilometrov. Ob prihodu so jim novi nemški lastniki dejali, da jih je pes osvojil zaradi svojega milega obnašanja, hčerka pa ga je želela na vsak način obdržati. Povedali so jim, da se je pes takoj namestil v avtomobilu in ga odpeljali s seboj, ne da bi pomislili, da ima pes morda lastnika. Benny je izginil 18. avgusta, dva dni kasneje je bil že preregistriran pri nemškem veterinarju, dodaja Glas Istre.

“Povedali so nam, da si ga je hčerka najbolj želela, ampak ko smo ga odpeljali nazaj domov v Fažano, je mati imela največji cmok v grlu. Nič jim ne zamerim, čeprav smo preživeli tri peklenske tedne. Pravo vprašanje je, zakaj je potrebno čipiranje, če je na tako enostaven način mogoče prenesti lastništvo psa. Nemški veterinar je prekršil evropske in nemške predpise, ker je moral vedeti, da je pes iz Hrvaške in da ima lastnika,” je povedala Maja Novak za časnik.

Na sled Bennyju so prišli po čistem naključju in zahvaljujoč registrom za hišne ljubljenčke. Te vodi vrsta držav, ampak sreča je, da je Benny končal v Nemčiji, kjer je register na voljo tudi na spletu. Najprej so prišli do informacije, da se podoben pes mota na območju Velega Vrha, a se je izkazalo, da ne gre za Bennyja. S pomočjo Zveze društev za zaščito živali se je iskanje razširilo tudi v druge dele Evrope. Na spletni strani europetnet.com so zasledili Bennyjevo številko čipa, in sicer v registru nemške neprofitne organizacije Tasso. Lastniki so za Glas Istre povedali, da so si dopisovali s Tassom, jim pošiljali njihove dokumente, ampak ti jim niso mogli dostaviti novih podatkov, ker so najverjetneje ugotovili, da se je zgodilo nekaj protizakonitega. Nekako sta se lastnika nato dokopala do neke telefonske številke, za katero sta menila, da gre samo za še en kontakt, a izkazalo se je, da sta na drugi strani telefona dobila novega Bennyjevega lastnika, s katerim sta se dogovorila, da prideta ponj.

Celotno pot do Nemčije sta se še vedno spraševala, ali gre dejansko za Bennyja, če je, ali ju bo prepoznal. Njun strah je bil odveč, “detektivska” zgodba se je srečno končala in Benny je ponovno doma v Fažani.

Spletno uredništvo


Najbolj brano