Izginilo devet migrantov od 13, osvobojenih iz kontejnerja

Za devetimi od 13 migrantov, ki so jih pred dvema dnevoma rešili v tržaškem pristanišču iz zabojnika, ker jih je zmanjkovalo zraka, je izginila sled, poroča Il Piccolo.

Iz zabojnika so pred dvema dnevoma rešili 13 migrantov.  Foto: Ilpiccolo.It
Iz zabojnika so pred dvema dnevoma rešili 13 migrantov.  Foto: Ilpiccolo.It

TRST > Devet od 13 migrantov, ki so jih rešili iz kontejnerja z ladje, ki je plula pod turško zastavo, je izginilo. V skupini 13 jih je bilo deset iz Iraka, dva iz Sirije in ena oseba iz Irana. Štiri dni so preživeli v zabojniku. Med njimi je bila tudi nosečnica v tretjem meseceu nosečnosti. Zmanjkovalo jim je zraka in z mobilnim telefonom so poklicali na pomoč. Osem od 13 oseb, ki so jih rešili iz zabojnika, je noč preživelo v prostorih pomorske policije. Edina ženska v skupini, Sirka v tretjem mesecu nosečnosti, je bila na pregledu v bolnišnici. Štiri mladoletnike brez spremstva iz Iraka so namestili v zanje namenjene prostore v Trstu.

Odrasle so napotili v urad za migracije, kjer bi lahko zaprosili za politični azil. Rosanna Conte iz pomorske polciije je povedala, da so samo trije migranti izrazili interes, da zaprosijo za politični azil v Italiji, medtem ko so drugi zavrnili to možnost. Identifikacija oseb je potekala pozno v noč, naslednje jutro bi se morali zglasiti v prostorih v ulici Tor Bandena. Migranti so se odčitno odločili, da sledijo lastnemu načrtu pri begu z vojnih območij in najvejetneje nadaljevali pot v smeri severne Evrope.

Prva faza pomoči je potekala v okviru pomorske policije, migrante so zdravstveno oskrbeli in jih fotografirali, nosečnico so odpeljali na pregled v bolnišnico. Proces identifikacije je potekal s prevajalcem , ki je migrantom razložil, kakšne so njihove pravice in kakšni postopki jih čakajo, poroča Il Piccolo.

Spletno uredništvo


Najbolj brano