Hrvaški gostinci se od “rovinjskega kapučina” niso nič naučili

“Ali ste pripravljeni za dve ocvrti jajci z malo šunke plačati 110 kun (cca 14,5 evrov). Ali 90 kun (12 evrov) za pizzo? Če si boste zaželeli običajno solato s tuno, boste zanjo odšteli 115 kun (15 evrov), porcija mešanega mesa, pretežno svinjskega, pa vas bo stala med 120 in 150 kun (16 do 20 evrov). Kapučino stane 35 kun (4,5 evra), dva decilitra točenega piva pa 18 kun (2,4 evra),” tako so novinarji Slobodne Dalmacije začeli članek, v katerem pišejo o navitih cenah v gostinskih obratih vzdolž hrvaške obale.

Rovinj Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Rovinj Foto: Tomaž Primožič/Fpa

SPLIT > Njihovi novinarji so se odpravili na obhod od Rovinja, Opatije, Zadra, Splita do Dubrovnika in zapisali, da gostinci za svoje nekreativne turistične jedi zaslužijo tudi 300 odstotkov več od njihove dejanske vrednosti.

Kot kaže, pa se hrvaški gostinci niso ničesar naučili od “rovinjskega kapučina”, štorije, ki je obšla pol Evrope. V številnih lokalih namreč še vedno nadaljujejo s sporno prakso, da domačinom odobrijo popust, turistom pa zaračunajo od 15 do 50 odstotkov višje cene, kot pred začetkom turistične sezone. Zaradi tega so lahko gostinci predmet inšpekcijskega nadzora.

Pri časniku opozarjajo, da številni gostinci goljufajo goste, tako, da jim na meniju ponudijo drugačno hrano, kot jim jo dejansko servirajo. Tako na primer goste zavajajo, ko jim na meniju ponujajo lignje, ki imajo nabavno ceno med 100 in 120 kun, medtem ko jim dejansko postrežejo kratkoplavute lignje, ki jih je mogoče dobiti za desetkrat nižjo ceno, od 15 do 20 kun, saj so bolj trdi in slabšega okusa. Za porcijo mešanega mesa na žaru, na katerem prevladuje svinjsko meso, gostinci zanj zaračunajo 150 kun, kot da bi stranki na krožniku ponudili večinoma teletino. Prevare se dogajajo tudi s škarpenami, saj strankam servirajo lastovke, ki so veliko cenejše in slabše kakovosti. “To je sramota za hrvaški turizem, ker gre za gostince, ki obratujejo samo v času turistične sezone in oderejo ljudi ter izginejo. Njih ne zanima, ali se bo gost k njim vrnil, naslednje poletje se bodo ukvarjali z drugo dejavnostjo, če ne bo turistov,” je za Slobodno Dalmacijo povedal ogorčeni gostinec iz Splita.

Spletno uredništvo


Najbolj brano