“Gre za 24-urni dinamičen nadzor”

Danes je pri prestopu meje z Italijo obvezno treba imeti pri sebi osebno izkaznico ali potni list, saj bodo lahko italijanski varnostni organi nenapovedano pregledovali potnike. Odpravili smo se na nekatere mejne prehode in preverili, ali je gneča in ali italijanski policisti dosledno pregledujejo vsakogar.

 

Na meji na Fernetičih so policiste, ki so nadzirali promet, 
danes  spremljali vojaki, oboroženi z avtomatskimi puškami. Foto: Helena Race
Na meji na Fernetičih so policiste, ki so nadzirali promet, danes spremljali vojaki, oboroženi z avtomatskimi puškami. Foto: Helena Race

PRIMORSKA > Na meji na Fernetičih so policiste, ki so nadzirali promet, danes spremljali vojaki, oboroženi z avtomatskimi puškami. Večinoma so le spremljali mimovozeče, tu pa tam so kak avto ustavili in preverili dokumente. Podobne kontrole, le brez spremstva vojske, so na Fernetičih sicer dokaj pogoste, tako pri vstopu v Italijo kot pri izstopu.

Na Škofijah danes dopoldne okoli 11. ure policistov ni bilo na mejni črti, oziroma tam, kjer je stal nekoč mejni prehod. Stali so približno 150 metrov naprej na avtocesti pod portalom, potnike pa so ustavljali po potrebi. Na mejnem prehodu na Plavjah ni nikogar.

Bralka na facebooku pa nam je sporočila, da na mejnem prehodu v Krvavem potoku preverijo vsak avtomobil.

Poostren nadzor na meji so začeli danes izvajati tudi na Goriškem. Dopoldne smo patruljo karabinjerjev srečali na nekdanjem mejnem prehodu na koncu Erjavčeve ulice. Predstavnika varuhov reda sta neuradno povedala, da nadzor ne poteka tako, da bi ustavili vsak avtomobil, ki prečka mejo, ampak so pozorni predvsem na sumljive avtomobile in ljudi v njih. Predstavnik za stike z javnostmi na goriški Kvesturi Nicolo Toresini je povedal, da bo zaradi srečanja G7 konec meseca v Taormini na Siciliji nadzor poostren do 30. maja.

Dodal je še, da bo nadzor potekal na vseh cestnih mejnih prehodih goriške pokrajine. Pojasnil je tudi, da pri nadzoru sodelujejo karabinjerji, predstavniki mejne policije in finančnih stražnikov, ki so si nekako razdelili delo, za čas nadzora pa so prejeli tudi okrepitve, in sicer 20 vojakov in 40 dodatnih pripadnikov finančne policije.

“To ne bodo neki fiksni nadzori, saj tudi struktur za to ni več. Tudi ne bomo nadzirali vseh potnikov, ki prečkajo mejo. Gre za 24-urni dinamičen nadzor, kar pomeni, da bo posamezna patrulja nadzirala tri do štiri cestne mejne prehode in ne bo ves čas prisotna na enem mestu,” je še pojasnil Toresini in dodal, da nadzora na kmetijskih prehodih in tistih, ki jih je mogoče prečkati le peš, ne bodo izvajali.

Pojasnil je tudi, da zaenkrat vse poteka brez težav in da teh tudi v prihodnjih dneh ne pričakujejo, saj bo srečanje G7 daleč od tu. Omenil je še, da nadzor poteka tudi na letališčih in v pristaniščih, da se bo intenziviral bliže kot bo datum srečanja G7, varuhi meje pa so in bodo pozorni predvsem na morebitne protestnike in aktiviste, ki bi lahko povzročali težave v Taormini.

Na nekdanjih mejnih prehodih v Solkanu, Rožni dolini in Šempetru danes dopoldne ni bilo opaziti italijanskih varuhov meje, po zagotovilih Toresinija pa tudi na mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba ni bilo nikakršnih zapletov.

NACE NOVAK, DANIJEL CEK, HELENA RACE


Najbolj brano