Divji prašiči tudi v rovinjskem parku Zlati rt

Minule dni je bilo med lovci več pogovorov, v katerih so nastopali divji prašiči in sprehajalci v gozdnem parku Zlati rt v Rovinju, poroča Glas Istre.

Zlati rt pri Rovinju Foto: Wikimapia.Org
Zlati rt pri Rovinju Foto: Wikimapia.Org

ROVINJ > Po informacijah časnika Glas istre do srečanj “iz oči v oči” sicer še ni prišlo, a o prisotnosti divjih prašičev pričajo razriti travniki. Razmere so podobne predlanskim, ko so na območju plaže Palud lovci dobili dovoljenje za odstrel. Kako bodo ukrepali mesto oziroma Komunalno podjete ter Natura Histrica in Lovska zveza, da poskrbijo za ustrezno varnost sprehajalcev, po informacijah časnika še ni jasno.

Predsednik Lovskega društva Rovinj Franko Udovičić je povedal: “Lovsko društvo Rovinj je storilo že vse, kar predvideva zakon o lovu. Konkretno, začenši z dejstvom, da smo v času suše puščali pitno vodo za živali in sejali koruzo, pa do deljenja električnih pastirjev in repelentov. Osnovna težava je, da se divji prašiči ne zadržujejo na območju, ki zavzema lovišče, ampak na površinah, nad katerimi lovci nimajo vpliva.” Udovičić je novinarje usmeril na “lastnika” Zlatega rta, Naturo Histrico.

“Težave ne moremo rešiti,” je za Glas Istre komentiral direktor Javne ustanove Nature Histrice Elvis Zahtila in povedal, da je za to več razlogov. Prvi, osnovni in najvažnejši je ta, da problem ni zakonsko urejen; zakon namreč ne dopušča odstrela živali v bližini tristo metrov od hiše ali naselja. Druga možnost je preganjanje divjih prašičev z lovskimi psi a bi se živali zatem vrnile. Tretja je lov z pastmi, kar pa na Hrvaškem ni zakonsko urejeno, je povedal Zahtila in dodal, da divji prašiči niso izključno problem Rovinja in Zlatega rta, ampak številnih zelenih površin Istre, ter da bo problem ostal univerzalen, vse dokler se zakonsko ne reši.

V Komunalnem podjetju, ki skrbi za zelene površine in njihovo ohrajanje v gozdnem parku, trenutno proučujejo možnosti za sanacijo razritih travnikov. Direktor Marko Paliaga pravi, da je njihov cilj najti ustrezno in skupno rešitev glede uničevanja zelenih površin s strani divjih prašičev, poroča Glas Istre.

Spletno uredništvo


Najbolj brano