Borzni trg bo spet slovenski

Slovenci v Italiji bodo konec tedna spet v akciji. Prihaja namreč tretji Slofest, prireditev, ki je pravi kulturni praznik Slovencev v Italiji. Osrednji prireditveni prostor bo tudi tokrat na Borznem trgu, a vrsta dogodkov bo tudi drugje po Furlaniji Julijski krajini.

Na prvem Slofestu pred štirimi leti so na ulico Cassa di 
risparmio postavili slovenske pisatelje.    Foto: Peter Verč
Na prvem Slofestu pred štirimi leti so na ulico Cassa di risparmio postavili slovenske pisatelje.  Foto: Peter Verč

TRST > Od prvega festivala Slovencev v Italiji Slofest so minila štiri leta. Obdobje, v katerem so se zbirale ideje, elan in zavest, da je v samem središču mesta mogoče marsikaj storiti. Tretja izvedba bo med 15. in 17. septembrom z bogato bero dogodkov preplavila šotor na Borznem trgu, ob katerem bodo stali manjši šotori društev in organizacij, ter druga prizorišča.

Predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev (ZSKD) Živka Persi pravi, da je Slofest prerasel meje tržaškega območja in se razširil na vse predele dežele FJK, kjer so Slovenci zgodovinsko prisotni, od Goriške do Čedada. Tu bo 23. septembra z ogledom razstave fotografa Maria Magajne uradno padel zastor nad prireditvijo.

Predfestivalski dogodki so že v polnem teku. ZSKD je v sodelovanju z Občino Trst, Deželo FJK, krovnima organizacijama SKGZ in SSO zavihala rokave, da bi čim širši množici obiskovalcev pokazala dragoceno kulturno dediščino Slovencev v Italiji. Tretji Slofest bodo slovesno odprli v petek, 15. septembra, ob 21. uri, ko bosta skupina VokalArt in zbor Bodeča neža nastopila pod taktirko Mire Fabjan s projektom Spectrum, vokalno-instrumentalno izvedbo dela Adiemus, pesmi iz svetišča Karla Jenkinsa s prepletanjem poezije in zvočnimi posegi Ivana Penova.

“Slofest predstavlja simbol tiste spremembe, ki si jo vsi obetamo. Polpretekla zgodovina nam ni bila vedno v zgled, sekalo jo je ločevanje in medsebojno prerekanje. Sedaj pa skupno plujemo bodočnosti naproti,” je v uvodoma pozdravil odbornik za kulturo Giorgio Rossi. V tem duhu je namensko nastal projektni zbor Vox Tergesti, katerega sestavljajo Tržačani italijanske, slovenske, armenske, grške in drugih narodnosti.

“Predznak festivala, ki želi biti predvsem veliki kulturni praznik, namenjen čisto vsem, bo letos večplasten. Poleg rdeče niti sodelovanja, bodo stekli različni tematski sklopi. Seveda brez evropskega duha ni šlo: po velikem uspehu predstave Kako postati Slovenci v 50 minutah, bo v režiji Sabrine Morena zaživela predstava Soseska Evropa ali Kako postati Evropejci z zaščitenim poreklom,” je izpostavila Živka Persi.

Kot je še šaljivo pripomnila, brez obletnic v slovenski manjšini ne gre. Vrsta dogodkov bo posvečena 50. obletnici smrti Vladimirja Bartola, pa tudi 500. obletnici reformacije na Slovenskem. Vključile pa se bodo tudi šole.

Ne bo zmanjkalo niti uglednih gostov, denimo slovenski fotograf Arne Hodalič, ki redno sodeluje z revijo National Geographic, in mednarodno uveljavljeni arhitekt Boris Podrecca. Program je dostopen na spletni strani zskd.eu.

VESNA PAHOR, Primorski dnevnik


Najbolj brano