110 oslov kljubuje zaraščanju kraške gmajne

Na kraški gmajni med Doberdobom, Ronkami in Redipuljo se pase 110 oslov, ki na povsem naraven način kljubujejo zaraščanju kraške gmajne in prispevajo k njeni obnovi. Pri delu jim pomaga 45 krav, ki se jim bodo z jesenjo pridružile še druge, poroča Primorski dnevnik.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

TRST > “Kraška gmajna ob robu Doberdoba je bila več kot 30 let popolnoma zapuščena. Najprej jo je začel zaraščati ruj, v zadnjih letih akacije in pajesen. Izgublja se naša kulturna krajina, ki so jo naši predniki oblikovali s trdim delom. Poleg deželnega funkcionarja Walterja De Monteja nam je pri pripravi celotnega projekta pomagal profesor Alfredo Altobelli s Tržaške univerze. Poudariti je treba, da ne postanemo lastniki zemljišč, na katerih se pasejo naši osli. Ne smemo niti žagati drv, za kar seveda lahko poskrbijo lastniki. Poleg tega osle stalno premikamo; na enem zemljišču ostanejo po dva tedna in zatem jih premaknemo na drugo. V okviru projekta bomo imeli za pašo na razpolago približno 700 hektarjev površin, ki jim je treba dodati še kakih 200 hektarjev na Gradini,” je za Primorski dnevnik povedal doberdobski občinski odbornik Andrej Ferfolja.

Naložba je bila za sodelujoče kmetije kar precejšnja, saj vsak osel stane med 350 in 500 evrov. Osli naj bi bili sicer primernejši za zelo zaraščene površine, ko zraste nova trava je ta že bolj primerna za krave. Med Doberdobom in Ronkami pa se že pase 45 krav, saj so se na kmetiji Kovač že v startu odločili za krave, jeseni prihajajo še nove.

Spletno uredništvo


Najbolj brano