Vrhovno sodišče zavrnilo Cepičevo pritožbo

Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo Aleša I Cepiča na odločbo državne volilne komisije (DVK), ki je zavrnila njegovo predsedniško kandidaturo. DVK bo zdaj lahko izvedla žrebanje vrstnega reda predsedniških kandidatov na glasovnicah. Žrebanje bo v torek.

Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo Aleša I Cepiča na 
odločbo državne volilne komisije, ki je zavrnila njegovo 
predsedniško kandidaturo. Foto: STA
Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo Aleša I Cepiča na odločbo državne volilne komisije, ki je zavrnila njegovo predsedniško kandidaturo. Foto: STA

LJUBLJANA > DVK je namreč v četrtek zavrnila kandidaturo Aleša I Cepiča, saj je ta namesto zahtevanih 5000 priložil le 57 podpisanih obrazcev podpore volivcev. Cepič se je na odločbo v soboto pritožil na vrhovno sodišče, to pa jo je, kot so sporočili iz DVK, zavrnilo.

Cepič se je v pritožbi skliceval na domnevno kršenje načela pravičnosti, saj meni, da nestrankarski kandidati niso dobili možnosti za ustrezne pravočasne priprave za volilna opravila. Prav tako je bilo po njegovem mnenju kršeno načelo enakih možnosti, saj se večina nestrankarskih kandidatov v obdobju od 11. avgusta, ko je bil izdan odlok o razpisu volitev, do 23. septembra v medijih ni pojavljala.

Ravno zaradi možnosti pritožbe na vrhovno sodišče DVK še ni izvedel žreba o vrstnem redu kandidatov na glasovnicah, ki je bil predviden že za petek. Bodo pa to storili v torek v Hotelu Slon v Ljubljani, so v DVK napovedali po odločitvi vrhovnega sodišča.

Kandidati, ki jih je DVK potrdila, imajo še danes čas, da umaknejo soglasje k kandidaturi. Če tega ne bo storil nihče, se bo na volitvah 22. oktobra pomerilo devet kandidatov: aktualni predsednik Borut Pahor, predsednica NSi Ljudmila Novak, kamniški župan Marjan Šarec, ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, evropska poslanka Romana Tomc, upokojenka Angelca Likovič, koprski župan Boris Popovič, samostojna podjetnica Suzana Lare Krause in predsednik Zedinjene Slovenije Andrej Šiško.

STA


Najbolj brano