V službo le, če bo predsednik

Če bo predsednik, bo spremenil državo od temeljev navzgor. Namesto krivosodja napoveduje pravično “slovensko pravdo”, na slovenski trobarvnici bi raje kot umetniški grb videl karantanskega črnega panterja, namesto Žive naj vsi narodi pa bi kot himno peli drugo kitico Zdravljice ali celo Naprej zastave slave. 48-letni Mariborčan Andrej Šiško bi izstopil iz Nata, ker bi se morala Slovenija biti sposobna sama braniti, še posebno po policijskem nasilju v Španiji pa bi izstopil tudi iz Evropske unije.

Andrej Šiško Foto: Igor Napast/Večer
Andrej Šiško Foto: Igor Napast/Večer

“Obsojen je bil tudi Janša, pa Tito. Mislim, da ni nujno, da imajo zaradi tega ljudje o meni slabo mnenje. Če bodo dojeli resnico, potem moje obsodbe ne morejo razumeti drugače kot krivosodje,” je na vprašanje ali se mu ne zdi, da je zaradi obsodbe zaradi poskusa umora med kandidati za predsednika že na začetku v slabšem položaju, odgovoril 48-letni Mariborčan Andrej Šiško.

Po sodbi mariborskega okrožnega sodišča je Šiško skupaj z Matjažem Jeričem avgusta 1992 v Bresternici pri Mariboru v avto Milana Klementa podstavil jeklenko plina in eksploziv, ker je Klement opazil priprta vrata, pa naprava ni eksplodirala. S Šiškom in Jeričem je bil obtožen tudi Zmago Jelinčič, vendar je sodišče na koncu Jelinčiča oprostilo krivde, Šiška in Jeriča pa obsodilo za poskus umora. Šiško je pol leta preživel v priporu, potem pa še devet mesecev v zaporu.

Andrej Šiško

Rojen: 24. aprila 1969

Stalno prebivališče: Maribor

Izobrazba: turistični tehnik, inženir informatike, absolvent marketinga

Zaposlitev: brez zaposlitve od leta 2004, trdi, da živi od svojega dela

Družina: prva žena Anita, sin Urban (20), druga žena Anja, hčerki Kalina (9) in Zala (3)

Kariera: podjetnik, nogometni trener, publicist, urednik

Podpora:kandidira s podporozunajparlamentarne stranke Gibanje Zedinjena Slovenija in 3457 občanov

“Z Jelinčičem nisem v nikakršnih odnosih in od takrat se z njim nisem več pogovarjal,” danes pravi Šiško in dodaja, da je šlo za krivično sodbo. Svoje trditve utemeljuje s tem, da se je Jelinčič v prvi obtožnici pojavil kot prvoobtoženi, potem pa so ga oprostili. Čeprav naj bi po obtožnici prav Jelinčič priskrbel eksploziv in naročil celotno akcijo. “Proti meni niso imeli nobenega dokaza in nobene priče, še sodni izvedenec, ki je pričal, ne bi smel pričati,” je povedal.

V Kopru rojeni Mariborčan

Sicer pa je Šiško v Kopru rojen Mariborčan. Aprila 1969 je prijokal na svet v stari koprski porodnišnici, V Koper sta se z dedkom in babico namreč preselili njegova mama in teta. Oče je bil takrat na delu v Nemčiji. Živeli so v stanovanju v Tominčevi ulici, pod stanovanjem pa je njegov dedek vodil trgovino. “V Kopru je dobil trisobno stanovanje in enkrat višjo plačo kot v Mariboru. Dedek, babica in teta so potem ostali v Kopru,” je povedal Šiško, ki se je z mamo vrnil v Maribor, ko je imel le tri mesece.

“Ko smo šli v Evropsko unijo, so nas politiki peljali žejne čez vodo. Obljubljali so nam evropske plače, ki so jih dobili le politiki, vsi ostali pa le evropske cene.”

Šiškovo politično delovanje se je začelo ob koncu srednje šole in je bilo vseskozi ostro usmerjeno proti Jugoslaviji. Kot dijak je s sovrstniki ustanovil Antikomunistično organizacijo Slovenije, po vrnitvi iz vojske pa še Fronto za samostojno Slovenijo. Burno je bilo tudi njegovo služenje vojaškega roka v nekdanji JLA na Kosovu. Zaradi svojih stališč do Jugoslavije se je sprl s slovenskim poročnikom, ki naj bi mu zabrusil, da ga podkupujejo Avstrijci, Šiško pa naj bi mu odvrnil, da pozna tudi take, ki so jih podkupili Srbi.

Zaradi spora so ga zasliševali častniki VOS-a (vojaške obveščevalne službe) in ga poslali za mesec dni v vojaški zapor. “V bistvu mi niso mogli veliko, ker sem vseskozi citiral le Tita, ki je v Jajcu slovenskim delegatom Avnoja obljubil, da bodo imeli pravico do vojaškega poveljevanja v slovenskem jeziku. Sklicevanje na Tita me je rešilo pred strožjo kaznijo. Spraševali pa so me vse živo: od tega, kakšne pesmi igram na kitaro, do tega, s kom se družim,” se spominja.

Šiško je leta 1990 vstopil v prvo stranko, Slovensko demokratsko Zvezo, ki je bila kasneje članica koalicije Demos, vzporedno pa je skupaj s somišljeniki ustanovil gibanje Samo, gibanje za odcepitev Slovenije. V okviru gibanja so ustanovili celo paravojaško slovensko gardo, katere člani so bili, tako kot Šiško, zelo aktivni ob pekrskih dogodkih, ki veljajo kot začetek vojne za Slovenijo. V desetdnevni vojni je poveljeval specialnemu vodu 711 teritorialne obrambe.

“Za vse to sem si prizadeval in si prizadevam še naprej, ker nismo bili nikoli zares osamosvojeni,” pravi 26 let po prelomnih dogodkih slovenske zgodovine.

Politikom evropske plače, drugim le cene

“Ko smo šli v Evropsko unijo, so nas politiki peljali žejne čez vodo. Obljubljali so nam evropske plače, ki so jih dobili le politiki, vsi ostali pa le evropske cene. V EU in Natu smo izgubili pomembne elemente suverenosti.”

Zato bi Šiško kot predsednik našo državo spremenil od temeljev navzgor. O slovenski himni pravi, da konec 80. let ni bilo nobene potrebe menjavati naši himno Naprej zastava Slave, ki smo jo Slovenci peli od leta 1860 naprej, če pa bi že obdržali Zdravljico, bi morali namesto Žive naj vsi narodi peti Mladen'či zdaj se pije zdravljica vaša, vi naš up…“S forenzično analizo je dokazano, da so izvirno Prešernovo pesem Avstrijci leta 1848 cenzurirali in da je sedma kitica tista o mladen'čih, ne pa o narodih,” pravi Šiško.

O zastavi je tudi povsem jasen: “Barve so naše, iz pomladi narodov, ne strinjam pa se z grbom, ki je nek umetniški izdelek. In za katerega celo pravijo, da so simboli v njem postavljeni tako, da kličejo samouničenje. Ne potrebujemo nobenih umetnikov, ki bi nam risali grb, že od leta 1160 imamo karantanskega črnega panterja, ki je naš in eden od štirih najstarejših grbov v Evropi. Panter predstavlja znamenja boja proti zlu. Boljšega grba ne bi mogli imeti,” je prepričan Šiško.

Slovenija bi morala po njegovem prepričanju temeljiti na spoštovanju človekovih pravic. “Vidite zdaj, kaj se dogaja v Kataloniji? Priča smo ponovnemu vzponu španskega fašizma, ki ga Evropska unija tolerira. V taki družbi Slovenci ne bi smeli biti, ker je to v nasprotju z našo ustavo. Prav tako je v nasprotju z njo tudi organizacija Nato, ki se ima za svetovnega policaja. Nihče, ki ni sposoben sam braniti svoje države, je sploh ne more imeti. In zgodovina nas uči, da se moramo na koncu vedno braniti pred našimi zavezniki, od Avstroogrske naprej,” pravi Šiško.

Z Violami po vsej Evropi

Nekaj let je bil tudi vodja mariborske nogometne navijaške skupine Viole, na to obdobje ima lepe spomine. “Bil sem mlajši, z navijanjem sem se lahko sproščal, z obiskovanjem tekem pa sem videl vso Evropo. Letos upam, da bom kot navijač videl tudi Moskvo,” napoveduje. Čeprav sam ni bil nikoli nogometaš, je opravil trenersko licenco in treniral mariborske nogometašice. Ponosen na svoj Maribor je Šiško povedal, da je tudi avtor slogana “Čuj ti, v Mariboru si!”

Na športnem področju se Šiško danes ukvarja z airsoftom, sicer pa je tudi amaterski glasbenik in pevec, čeprav pravi, da kitare že dolgo časa ni držal v rokah. Bil je tudi podjetnik, lastnik ali najemnik štirih trgovin in gostinskega lokala na mariborskem Lentu. V zadnjem času je predvsem publicist in urednik, piše tudi knjige. Predseduje Zvezi domoljubnih društev Hervardi, je tudi predsednik stranke Zedinjena Slovenija.

“Ne hodim v službo, ne potrebujem službe, in niti nimam namena hoditi v službo. Ne mislim sodelovati v današnjem sistemu. Za takšno Slovenijo se nisem bojeval leta 1991. No, če bom izvoljen za predsednika, bom sicer hodil v službo, bom pa sistem popolnoma spremenil,” je sklenil.

DANIJEL CEK


Najbolj brano