Pred kandidaturo posvet z Janšo

Meni, da ni populistka, ampak, da le jasno pove svoje mnenje. Bolj kot za konservativno, se ima za sodobno političarko, in pojasni: “Če bomo spoštovali deset božjih zapovedi, verjemite mi, da bomo lepše živeli!” Precej javnega ogorčenja je požela s svojimi izjavami proti splavu. “Še vedno to zagovarjam,” je odločna Angelca Likovič, ki je s 73 leti tudi najstarejša med predsedniškimi kandidati. A se zdi, da ji energije nikakor ne primanjkuje. S Primorsko jo povezuje sinova žena, Novogoričanka, s katero se zelo dobro razumeta, z morjem pa vikend v Savudriji, pove.

 Angelca Likovič Foto: Borut Zivulović/Bobo
Angelca Likovič Foto: Borut Zivulović/Bobo

“Toliko časa že delaš in toliko veš, da ti bo žal, če zdaj ne boš kandidirala,” je Angelci Likovič dejal mož Andrej, ki jo je po dveh mesecih razmišljanja dokončno prepričal v kandidaturo za predsednico države. Zdaj jo vozi na vse predvolilne obveznosti in prijazno skuha kavo ter sodeluje v pogovoru, če novinarje - kot v našem primeru - sprejmeta kar pri sebi doma, v hiši v Grosupljem.

Ji v volilni kampanji pomagajo tudi drugi družinski člani? “Podpirajo me, pomagajo pa ne, saj nimajo časa,” pove Angelca Likovič in mimogrede razloži, da je vnukinja, ki je gradbena inženirka, trenutno na dodatnem izobraževanju v Franciji, drugi vnuk je odličnjak na Gimnaziji v Stični in se usposablja za cerkvenega organista, tretji je mizar, ki je tudi zelo zaposlen. Veliko ji pomeni, ko se vsa družina združi pri obedu ob koncih tedna. “Ko so bili vnuki majhni, sva jih z možem večkrat varovala. Pametni starši se zavedajo, kako so lahko stari starši koristni. Seveda pa se nisem nikoli vtikala v njihovo vzgojo,” omeni.

Angelca Likovič

Rojena: 27. januarja 1944

Stalno prebivališče:Grosuplje

Izobrazba: univerzitetna diplomirana organizatorka dela

Zaposlitev: upokojenka

Družina:soprog Andrej Likovič, sin Andrej Likovič, hči Barbara Matjaž, vnuki: Ana (21), Tine (18) in Jure (20)

Kariera: Začela je kot osnovnošolska učiteljica v Žalni na Dolenjskem, nato je bila svetovalka na zavodu za šolstvo, direktorica Delavske univerze v Grosupljem, 18 let je bila ravnateljica na Osnovni šoli Majde Vrhovnik v Ljubljani. V obdobju Bajukove vlade je bila državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo, znanost in šport. V politiko je stopila kot soustanoviteljica občinskega odbora SDS v Grosupljem, kjer je delovala 14 let, bila je tudi predsednica občinskega sveta v Grosupljem. Sodelovala je kot komentatorka in žirantka v več resničnostnih šovih, med drugim v Big Brotherju in v šovu Gostilna išče šefa.

Podpora: kandidira s podporo zunajparlamentarne stranke Glas za otroke in družine (GOD) in več kot 3000 podpisov volilcev

Kakšna bo kot predsednica

“Kot predsednica bom zagotovo drugačna kot Pahor, ki se trudi biti vsem všečen,” zagotavlja. “Se je on kaj zavzel za Koroške dečke, ki jih je treba vrniti starim staršem? Menim, da mora biti predsednik dovolj glasen, da se ga sliši. Predsednik države ima tudi velik vpliv na sodstvo, ki ga je treba urediti, da bomo končno obsodili tudi tajkune in jim pobrali denar, da ga bomo lahko dali družinam in pomagali mladim. Ti potrebujejo višje plače, da ne bi odhajali v tujino,” nadaljuje. Po njenih besedah je treba pomagati tudi narkomanom, invalidom, osamljenim in starejšim ter izpostavi, da je velik problem današnje družbe ta, da se ljudje premalo družimo.

Prepričana je, da se je treba boriti za večjo rodnost v Sloveniji. “Nič nimam proti migrantom, a menim, da bi morala Evropa pomagati urediti razmere v državah, od koder prihajajo, da bi lahko še naprej živeli tam. Niče zlahka ne zapušča svojega doma! S tem, ko jih odprtih rok sprejemamo pri nas, pa si zgolj kopičimo težave,” meni.

“Takrat so zelo udarili po meni, češ da ne smem več nastopati na televiziji. Ampak jaz spet nastopam na televiziji, tokrat v drugačni vlogi. Ljudje me podpirajo in ne bodo me ustavili!”

Izjava, ki naj bi odnesla urednico

Lanska izjava Angelce Likovič, da bi morali tudi posiljenim ženskam pomagati, da rodijo otroka, ker bodo potem srečne, naj bi vodila celo v zamenjavo urednice oddaje Tarča na TVS. “Živimo v demokraciji, vsak ima pravico povedati svoje mnenje. Takrat so zelo udarili po meni, češ da ne smem več nastopati na televiziji. Ampak jaz spet nastopam na televiziji, tokrat v drugačni vlogi. Ljudje me podpirajo in ne bodo me ustavili,” pribije.

Poudari, da je doma s kmetov, kjer je bilo pri hiši šest otrok, tako da ceni zdravo kmečko pamet. Pozna tudi delavsko življenje. Vse, kar imata, sta z možem ustvarila sama. “Začela sva v sobi tri krat tri metre v hiši moževih staršev, kjer sem zaradi prostorske stiske marsikatero noč prejokala. Nikamor nisva šla in sva šparala. Da otroka nista čutila pomanjkanja, sva midva jedla krompirjev golaž. Danes imava vse te hiše, ki sva jih sama zgradila od temeljev naprej in sva poskrbela tudi za najine otroke. Nikoli si nisem mislila, da nama bo vse to uspelo,” pripoveduje.

Ali je zaradi lastnega interesa med svoje programske točke zapisala, da nasprotuje uvedbi davka na nepremičnine? Odgovori, da se ji ta davek za ljudi, ki so s svojimi rokami gradili in se odrekali, ne zdi pošten. Zamisel o nepremičninskem davku je po njenem tudi odraz tega, da pridnega in delavnega človeka v Sloveniji ne cenimo dovolj, podpiramo pa tiste, ki zapravljajo.

Janši ni zamerila

Likovičeva je vstopila v SDS, ko je bila še ravnateljica na ljubljanski osnovi šoli. Spominja se, da je bila tarča kritik, a je vztrajala, da je politično delovanje njena pravica in dolžnost. “Oba sva sodelovala pri ustanavljanju občinskega odbora SDS v Grosupljem,” o ženinem vstopu v politiko pove Andrej Likovič. Pokaže na še zavito steklenico na pultu: “To mi je za rojstni dan prinesel Janša, leta 2003, ko je sedel prav za to mizo.” Likovičeva, ki je mladega Janeza Janšo učila v osnovni šoli v Žalni na Dolenjskem, ima o njem zelo visoko mnenje. “Vmes so naju drugi po krivici razdružili, a sva se pred meseci spet srečala in se lepo pogovorila. Sama mu sicer nikoli nisem zamerila. Nisem se pa hotela podati v kandidaturo, ne da bi se prej dobila z njim,” pravi. Janši je tudi zaželela, da bi ob zmagi pomladnih strank prevzel mesto predsednika vlade. Na tej funkciji sicer vidi tudi Aleša Primca, predsednika stranke Glas za otroke in družine, s podporo katere je kandidirala. O njem pove, da je izredno pošten, deloven, krasen oče in brez slehernega “nahrbtnika”.

Prijetna, zgovorna, a ni za geje

Angelca Likovič je v televizijskih šovih večkrat sodelovala kot komentatorka. Po njenih besedah zato, ker je želela širiti pozitivne vrednote. “Huda sem bila, na primer, na Arturja (Šterna, op.a.), ker je hodil gol naokoli. Se zelo rada oglašam tam, kjer menim, da je potrebno,” navede.

Da je sogovornica prijetna, prijazna, uglajena in odlična gospa, s katero je veselje sodelovati, meni televizijska voditeljica Nina Osenar, ki pa doda, da se sicer ne želi izpostavljati med predsedniško kampanjo. Pozitivno se Likovičeve v svoji oddaji - predvsem nenapovedanega plesa z njo - spominja tudi Boštjan Romih.Televizijski voditelj Mark Žitnik Strle, pa pravi, da je ne razume povsem: “V osebnih stikih je eno, v politiki pa čisto drugo.” Večkrat se srečata v hrvaški Istri, kjer imata oba vikend, in Likovičeva ga vselej, skupaj z njegovim partnerjem, vabi na potico. V svojih političnih nastopih pa je po njegovem izrazito nastrojena proti gejem.

NATAŠA ČEPAR