Koliko imajo pod palcem predsedniški kandidati

Če bi kandidate za predsednika republike stehtali po premoženju, bi se na dnu lestvice znašel koprski župan Boris Popovič, ki nima tako rekoč nič. Sledil bi Borut Pahor, ki živi iz rok v usta. Večina kandidatov zasluži precej več, kot je povprečna plača ali pokojnina, omembe vredne denarne prihranke pa sta si uspela ustvariti le Marjan Šarec in Romana Tomc. Kaj ima Angelca Likovič, ostaja misterij.

 Foto: Adriana Buzleta
Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > Boris Popovič na županski funkciji zasluži 3661 evrov osnovne bruto plače (približno 2200 evrov neto). Nima niti vrednostnih papirjev, niti prihrankov, niti dolgov. Ni lastnik nepremičnin in nima svojega avtomobila. Vozi službenega, za kar plačuje boniteto.

Dobro stoječa mama

Spomnimo, da se je Popovič zaradi uradnih podatkov, ki ne kažejo, da bi imel omembe vredno premoženje, zagovarjal tudi pred Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), ko jo je vodil še Goran Klemenčič. Niti takrat niti zdaj ne taji, da je njegova družina premožna. “Imam mamo, ki je dobro stoječa,” je povedal na enem od soočenj predsedniških kandidatov. Njegova mama je v Kopru lastnica stavbe, v kateri je bil nekoč Carpaccio Pub, v družinski lasti pa so vsaj še lokali v Žusterni. Družinska hiša Popovičevih je pisana na ženo.

Službeni avto, za katerega plačuje boniteto, je sicer novi audi Q7. Med Popovičevimi prihodki velja omeniti še denar, ki ga prejema kot državni svetnik. Lani, malo pred novim letom, smo poročali, da je iz tega naslova prejel 4400 evrov neto plačila, čeprav se je udeležil le treh od skupaj 18 rednih in izrednih sej državnega sveta in niti ene od 30 sej komisij, v katerih zastopa lokalne interese.

Likovič: vse je pridobljeno s “šparanjem”

Tančica skrivnosti ovija premoženje Angelce Likovič. Na zelo konkretna vprašanja o prihodkih, prihrankih, nepremičninah in avtomobilih, nam je odgovorila s pojasnilom: “Pred 50 leti sva se poročila z možem Andrejem, s katerim se imava srčno rada in bova v kratkem praznovala zlato poroko. Začela sva v sobici tri krat tri metre, z dvema majhnima otrokoma pri moževih starših. Vse, kar imava, sva pridobila s 'šparanjem', odpovedovanjem in trdim fizičnim delom.”

Na časniku Finance so uspeli iz Likovičeve izvleči, da ima nekaj več kot tisoč evrov pokojnine, na portalu Siol.net pa so izpostavili, da ima njena družina vsaj štiri nepremičnine, tudi hišo v Savudriji, kjer oddajajo tri apartmaje. Likovičeva, ki v svojem volilnem programu nasprotuje uvedbi “krivičnega” nepremičninskega davka, je na enem od soočenj medijsko poizvedovanje o premoženju pripisala zavisti. “Ljudje, ki me poznajo, in pozna me vsa Slovenija, vedo, koliko betona sem jaz premešala, in vedo, koliko ga še danes. Ne bodite zavistni. Vzemite lopate, delajte in boste tudi vi kaj imeli.”

Vozni park kandidatov

Preostali kandidati, z izjemo Andreja Šiška, ki na naša vprašanja ni odgovoril, z razkritjem premoženja niso imeli težav. Avgustovska plača predsednika republike Boruta Pahorja je znašala 5938 evrov bruto oziroma 3322 evrov neto. Prejšnji teden, ko še ni prejel septembrske, je imel na transakcijskem računu 1750 evrov. Pri Pahorju se denar na usmradi. Na polici življenjskega zavarovanja in v varčevalnem skladu mu je doslej uspelo privarčevati približno 4500 evrov.

V rodnem Šempetru je nanj pisana tretjina hiše, v Ljubljani pa tri četrtine stanovanja. Pahor je lastnik 26 let starega renaulta 4. “Katra nima cene,” pravi o vrednosti svojega vozila.

Tudi vozni park večine preostalih kandidatov ni najnovejšega datuma. Marjan Šarec vozi osem let staro škodo superb, Ljudmilo Novak je na cesti mogoče srečati v osem let starem golfu, nanjo pa je pisan še dvanajst let star VW touran. Romana Tomc ima prav tako ključe dveh avtomobilov: šest let starega volva in leto novejšega renaulta megane. Maja Makovec Brenčič je lastnica pet let starega hyundaia ix35, Suzana Lara Krause pa devet let starega VW passata variant.

Največ prihrankov imata Šarec in Tomc

Županska plača Marjana Šarca znaša 3519 evrov bruto (2165 neto). V lasti ima družinsko hišo, 1,5 hektarja gozda in približno dva hektarja kmetijskih zemljišč. Na banki ima približno 90.000 evrov prihrankov. Plača evropske poslanke Romane Tomc znaša 8484 bruto oziroma 5301 evro neto. Na banki ima privarčevanih 80.000 evrov. V Ljubljani ima hišo in nekaj kmetijskega zemljišča. Ljudmila Novak kot poslanka prejema 4365 evra bruto oziroma 2530 evrov neto plače. Ima približno 7000 evrov prihrankov. Družinska hiša je last moža, nanjo pa je pisanih za kakšen hektar in pol pretežno kmetijskih zemljišč.

Ministrska plača Maje Makovec Brenčič je 5184 evrov bruto. Kandidatka je poleg tega še v delovnem razmerju na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, kjer na mesec opravi približno 20 ur pedagoškega dela. Koliko zasluži s tem, nam ni razkrila. Varčuje v eni od pokojninskih shem. Trenutno odplačuje potrošniški kredit v višini 11.000 evrov. Ima stanovanje v Grosupljem, poleg tega je še lastnica treh osmin hiše ter stanovanjsko-poslovnega objekta, ki ga je v Borovnici podedovala po pokojnem možu.

Suzana Lara Krause se kot samostojna podjetnica preživlja z lektoriranjem in prevajanjem. Na mesec v povprečju izda za 2000 evrov računov; od tega plača davke in prispevke za socialno varnost. Je lastnica starejše enodružinske hiše na Ptuju. Hiša je pod hipoteko, saj je za njeno prenovo najela kredit. Odplačuje ga v višini 375 evrov na mesec.

Z vrednostnimi papirji ne tvegajo

Glede vlaganj v delnice so kandidati konzervativni. Večina jih nima vrednostnih papirjev, Pahor in Novakova pa sta se očitno uštela pri certifikatih. Novakova ima delnice cerkvenih skladov Zvon I in Zvon II ter še nekaterih skladov, ki so propadli. Enaka usoda je doletela Pahorjeve delnice v Maksimi holdingu in Maksimi investu. Romana Tomc ima delnice medija Nova 24.

JANA KREBELJ


Najbolj brano