Kultura
S kulturo za varen in dostopen splav
S kulturo za varen in dostopen splav

Četudi je v Sloveniji zapisana v ustavi, pravica do splava v mnogih evropskih državah še ni sama po sebi umevna. Prav zato je meseca marca zaživela vseevropska kampanja My Voice, my Choice (Moj glas, moja izbira), ki ji koordinira slovenski Inštitut 8. marec. Prav ta teden pa so aktivistke in aktivisti pričeli z zbiranjem podpisov, potrebujejo jih miljon, za varno in dostopno umetno prekinitev nosečnosti v Evropi. V okviru kampanje so se ustavili tudi na Primorskem, kjer so v boj za reproduktivne pravice poslali prav njo - tisto, ki nikoli, nikdar in nikogar ne diskriminira: kulturo.

Kultura
Nasnetnice: Po Pasoliniju
Kultura
Nasnetnice: Po Pasoliniju

Birštat, v značilni, stari rudarski hiši idrijsko kulturo poživljajoče društvo, je slikarsko galerijo Magazin napolnil z večpomenskim prepihom. V ospredje je postavilo domačega, izven Idrije delujočega neobičajnega pesnika Andreja Lutmana. Idrijski prepih je naslov zgoščenke njegovih pesmi, na katere je glasbo “nasnel” domači skladatelj Leon Pajer.

Muanis Sinanović: “V mediteranskem Kopru se skriva posebna zgodba”
Kultura
Muanis Sinanović: “V mediteranskem Kopru se skriva posebna zgodba”

Na tretjem letošnjem Pogovoru o branju, ki jih organizirata Kulturni klub in Gledališče Koper, so gostili slovenskega pesnika, pisatelja in esejista Muanisa Sinanovića, ki je tokrat prvič obiskal naše mesto in bil očaran nad njim. Pogovor je vodila Diana Pungeršič; sogovornika je vodila skozi niz vprašanj o njegovem življenju in delu, on pa je s svojimi odgovori, bolje z živahno in vsebinsko polno pripovedjo, poslušalstvo zadržal v zbranosti in radovednosti skoraj pol ure več kot običajno.