Žvižgi presenečenja

Skladatelj in bistriški rojak Bojan Glavina je na glasbeno-literarnem večeru, ki sta ga pripravili Knjižnica Makse Samsa in območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti, predstavil svojo literarno zbirko Žvižgi, izdano konec minulega leta.

Bojan Glavina je v Knjižnici Makse Samsa poezijo prepletal z glasbo.   Foto: Katja Kirn Vodopivec
Bojan Glavina je v Knjižnici Makse Samsa poezijo prepletal z glasbo.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > Bojan Glavina, ki z družino živi v Sečovljah, je Žvižge ob izteku leta že predstavil v Kopru, tokrat pa jih je še bistriškim rojakom.

Večina Bistričanov ga pozna po knjigi Živela sem za pesem, ki jo je bistriška knjižnica izdala ob svoji 40-letnici, Glavina pa je v njej objavil uglasbitve pesmi Makse Samsa, po kateri je knjižnica poimenovana. Njegov skladateljski opus sicer šteje približno 400 skladb. Mnoge so bile nagrajene na slovenskih in mednarodnih natečajih za kompozicijo. Izdal je tudi več kot 50 samostojnih zbirk in pet zgoščenk. V letih 1999-2005 je bil urednik glasbene revije Primorska sozvočja. S svojimi učenci klavirja je na domačih in tujih tekmovanjih prejel kar 120 nagrad.

Žvižgi, ki so nekakšni besedni oziroma literarni utrinki, so prvi Glavinov poskus literarnega ustvarjanja. Večinoma so nastali pred desetimi leti. “Med komponiranjem skladb se mi je porodila tudi kakšna misel, ki sem jo zabeležil na papirju. To je želja po igri. Ustvarjalnost se namreč začne iz užitka. Prepustil sem se izzivom iskanja besed,” je pojasnil. Umetnost in ustvarjalnost ga sicer spremljata že od otroštva, ko je s starši živel v stari stavbi bistriške glasbene šole in bil že kot dojenček obkrožen z zvoki.

“Žvižg je mišljen kot fleš, utrinek, ki ga vržeš na papir. Tudi kot žvižg presenečenja. Vsakdo se lahko prepozna v teh štirivrstičnicah in začuti neko asociacijo, ki se skriva globoko v njem,” je pojasnil naslov zbirke. Ko se je nabralo več kot sto zapisov, se je odločil, da jih deli tudi z drugimi.

Poudaril je, da ima zasluge za knjižni natis Žvižgov predvsem pesnica Patricija Dodič, ki je tudi vodila pogovorni večer v knjižnici. “Na literarnem večeru v Strmci pri Postojni pred slabim letom, kjer sem sodeloval kot korepetitor, sem podtaknil tudi štiri svoje Žvižge. Patriciji so se zdeli dobri, zato me je spodbudila, da jih tudi objavim,” se spominja.

Patricijo Dodič sta, kakor je dejala, pritegnili iskrenost in avtentičnost besedil. “Pesniška zbirka je nenavaden in svojevrsten zapis, utrinek vsakdanjosti in čarobne umetnikove notranjosti, zmešane v kromatsko marmelado besed, podob, zvokov in vsestranskih čutenj. Utrinke preveva zaljubljenost v življenje,” je zapisala v spremni besedi.

Žvižgi so bili nagrajeni tudi na literarnem natečaju Gledališča Koper leta 2012, na katerem so sodelovali predvsem ljubiteljski ustvarjalci.

Glavina je pred kratkim izdal tudi cikel klavirskih miniatur Malenkosti, posredno povezanih z Žvižgi. Gre namreč za klavirske improvizacije, ki so nastale na 19 izbranih “žvižgov”. Z njimi se je Glavina želel pokloniti ustvarjalnosti skladatelja Marija Kogoja.

KATJA KIRN VODOPIVEC


Najbolj brano