Zvezde brez zvezdništva

Zaradi želje koprske občine, da bi se obalni jazzovski festival Baladoor premaknil na kasnejši termin, je prišlo do zanimivega naključja: delno je sovpadel z legendarnim ljubljanskim, ki ga bodo jutri sklenili. Navkljub dejstvu, da bodo strastni ljubitelji jazza težko izbrali med enim in drugim, gre za svojevrstno simboliko in izziv, saj se bodo tudi v vrtu koprske italijanske skupnosti od sobote do ponedeljka predstavili vrhunski ustvarjalci, med katerimi so nekateri že nastopili tudi na ljubljanskem velikem jazzovskem festivalskem bratu.

Saksofonist Jure Pukl, ki je med drugim letošnji nagrajenec 
Prešernovega sklada, bo nastopil v nedeljo.
Saksofonist Jure Pukl, ki je med drugim letošnji nagrajenec Prešernovega sklada, bo nastopil v nedeljo.  

KOPER > Seveda se festivala ne moreta nikakor primerjati, zlasti ne po proračunu, a vsekakor imata skupni cilj: oba širita zavedanje, da se v drobni, a mogočni besedi jazz skriva neizmerno, neomejeno zvočno bogastvo.

Letošnja posebnost koprskega festivala, ki ostaja za obiskovalce brezplačen, sta dva projekta iz slovenskega zamejstva. Jutri bo nastopil zlasti na Primorskem že precej znani Etnoploč trio, ki korenini med Trstom in Benečijo ter jazzovske prvine plemeniti z etnom in tangom, kar se zrcali tudi v njegovem projektu Across the border iz leta 2010, s katerim se prvič predstavlja v Kopru. V nedeljo pa bo svoj projekt Südöstlich - Morju naproti razprl pianist z avstrijske Koroške Anton Feinig na hammond orglah v družbi tolkalca Klausija Lippitscha. “S projektom, ki je tudi na plošči, segata proti nepredvidljivim zvočnim pokrajinam, kjer je veliko improvizacije,” pravi vodja festivala Mojca Maljevac in poudarja, da vsako leto skušajo v program vključiti vsaj en podoben projekt.

Uvodni koncert letošnjega festivala bo jutri pripadel enemu najvidnejših italijanskih pianistov Dariu Carnovaleju, ki prihaja iz Palerma in bo v družbi kontrabasista Lorenza Conteja predstavil ploščo The moon and the see. “Mnogi ga primerjajo s Stefanom Bolanom, ki je večkrat gostoval pri Fabiu Faziu. Carnovale je glasbenik mlajše generacije, izjemen ustvarjalec, ki je zelo popularen na Japonskem, kjer je prodal veliko plošč,” pravi Mojca Maljevac.

Niti sobotnega večera bo po nastopu avstrijskih gostov prevzel pevec Joe Pisto iz Bazilikate. V njegovem kvartetu je med drugim kitarist Marko Čepak, ki je doma iz Sežane, a kot profesionalni kitarist igra zlasti v italijanskih glasbenih sestavih. Na festivalu bodo tako prvič gostili moškega jazzovskega vokalista, česar se še posebej veselijo.

Nič manj privlačen ne bo niti ponedeljkov večer, ko se bo v Koper po letu 2009 vrnil kitarist Jani Moder. Tokrat bo predstavil svojo tretjo ploščo, poimenovano Abacus. Festival bo sklenil letošnji nagrajenec Prešernovega sklada saksofonist Jure Pukl, eden najprepoznavnejših slovenskih glasbenikov v tujini, zlasti na newyorški glasbeni sceni, kjer mu je nemalo pozornosti prinesel letošnji projekt The life sound picturesof Jure Pukl. “Zanj pravijo, da je predstavnik nove eksplozivne jazz generacije. Res je zelo inovativen in je gotovo del družbe imenitnih domačih jazzovskihimen, kakršna so Zlatko Kaučič, Renato Chicco, Gašper Bertoncelj, ki je tudi živel v New Yorku in je zdaj v Izraelu, in Peter Mihelič, ki že dolga leta živi v New Yorku in ga podobno kakor Bertonclja premalo izpostavljamo. Gre za izjemne glasbenike,” poudarja Mojca Maljevac.

Čeprav bo društvo Baladoor tudi tokrat gostilo izjemne glasbenike in si že 14. leto prizadeva jazzovsko glasbo širiti tudi na južnem Primorskem, je letos ostalo brez sredstev iz razpisov ministrstva za kulturo, kar je po mnenju sogovornice zelo žalostno: “Ravno obratno, prvi bi morali podpirati take zgodbe! V tem prostoru predstavljamo tako slovenske vrhunske ustvarjalce kakor tuje. Prostor dajemo tudi manj znanim, a obetavnim, med katerimi je bilo mnogo takih, ki so se tudi kasneje izkazali kot aktualni nosilci jazzovske glasbe pri nas.”

Poudarja še, da festivala ne bi mogli izpeljati brez pomoči koprske italijanske skupnosti, ki je zadnji leti tudi soorganizator.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano