Zvezda bo piščal

Travnik ob cerkvici sv. Ivana na Šebreljski planoti, ki stoji v bližini jame, kjer so leta 1995 odkrili najstarejše glasbilo na svetu, bo Tinkara Kovač prihodnjo soboto, 26. avgusta, spremenila v svojevrsten oder. Na večernem recitalu, ki ga je poimenovala Divja baba, bo predstavila tudi knjižno zbirko Flavtofonija. Ta bo v treh letih prinesla dvanajst knjig, v prvi pa se bo junakinja Tinkatonka Flavtofonka srečala z neandertalčevo piščaljo.

Tinkara Kovač z repliko neandertalčeve piščali, najstarejšega 
glasbila na svetu.  Foto: Gregor Kacin
Tinkara Kovač z repliko neandertalčeve piščali, najstarejšega glasbila na svetu.  Foto: Gregor Kacin

LJUBLJANA > Sredi letošnjega julija je minilo 22 let, odkar sta arheologa dr. Ivan Turk in Janez Dirjejc na izkopavanjih v Divjih babah odkrila delček stegnenice jamskega medveda, v katero so bile izdolbene luknjice. Najdba je bila radikalna. Prav ta piščal, stara približno 60.000 let, edina na svetu, ki jo je izdelal neandertalec, je namreč skoraj povsem ovrgla dotedanja prepričanja, da predhodnik homo sapiensa ni bil sposoben intelektualnega in umetniškega ustvarjanja. Najstarejše glasbilo na svetu hranijo v Narodnem muzeju Slovenije, kjer je Tinkara Kovač včeraj predstavila svoj novi glasbeno-knjižni projekt.

Koncert, s katerim želi prispevati k večji promociji neandertalčeve piščali, primorska glasbenica pripravlja z Lokalno turistično organizacijo Laufar Cerkno in Narodnim muzejem, je poimenovala Divja baba. Na travniku ob cerkvici sv. Ivana, ki sodi v Arheološki park Divje babe, se ji bodo pridružili Gal Gjurin, Barbara Šinigoj, Domen Gracelj in Boštjan Gombač, ki bo zaigral tudi na repliko neandertalčeve piščali, ter orkester Flavtofonija. Sestavili ga bodo na dan koncerta, po besedah Tinkare Kovač pa bo zazvenel v skupni improvizaciji. “Prava zvezda koncerta pa bo piščal,” je poudarila glasbenica, ki bo prihodnjo soboto predstavila tudi prvo knjigo iz zbirke Flavtofonije. V treh letih jih bo izšlo dvanajst - po ena v vsakem letnem času - v njih pa želi avtorica predstaviti različne piščali sveta. Bralce vseh starosti bo po pravljičnih zgodbah, v katerih se zgodovina prepleta s fantastiko, vodila Tinkatonka Flavtofonka, deklica, ki lahko potuje v prostoru in času. V prvi knjigi se bo ob ilustracijah Kiki Klimt spoznala z neandertalčevo piščaljo, potem še s panovo, nato odpotovala med trubadurje, obiskala Bacha in Mozarta, spoznala pa bo tudi prvaka rock flavte Iana Andersona. Knjižicam bodo priloženi zvočni zapisi pravljice, v sodelovanju z Glasbeno mladino Slovenije pa Tinkara Kovač načrtuje še gledališko predstavo, s katero bo najrazličnejše piščali predstavila vrtčevskim otrokom in šolarjem prve triade.

Kot je še povedala na včerajšnji novinarski konferenci, se je za Šebreljsko planoto odločila, ker se ji zdi prostor nekaj posebnega: “Ob tem, da je tu najdišče najstarejšega glasbila na svetu, se mi zdi ta planota zanimiva tudi zato, ker se tam po staroverskih prepričanjih nahaja pentagram, ki ga sestavljajo cerkvice. Ena od teh je cerkev sv. Ivana, za katero pravijo, da je tudi svetišče Sonca. Glasba je nastala v naravi in je prav, da je tudi tam še naprej doma.”

Direktor LTO Laufar Cerkno Gregor Novakovič pa je prepričan, da bo koncert arheološki park Divje babe še bolj približali slovenski in svetovni javnosti.

MAKSIMILJANA IPAVEC, STA


Najbolj brano