Zvestoba in predanost petju

Društvo Lovski pevski zbor Zlatorog Vipava je s slavnostnim koncertom obeležilo 40-letnico delovanja in negovanja lovske kulture.

Zbor Zlatorog letos praznuje 40. obletnico ustanovitve.
Zbor Zlatorog letos praznuje 40. obletnico ustanovitve.  

VIPAVA > Lovski pevski zbor Zlatorog Vipava je bil ustanovljen 10. oktobra 1975, ustanovni koncert je imel 13. novembra 1976, zbor pa je prvič nastopil že 22. maja 1976 na vseslovenskem srečanju lovskih pevski zborov in rogistov v Dekanih pri Kopru. Vse odtlej se udeležuje vsakoletne območne pevske revije Naši zbori pojo, revije Primorska poje in srečanj Lovskih pevskih zborov in rogistov Slovenije in zamejstva. Nastopa tudi na drugih prireditvah ob različnih slovesnostih lovskih družin, prireja samostojne koncerte in spremlja slovo od lovskih tovarišev. Pred dvema letoma je zbor izdal zgoščenko s pretežno lovskimi pesmimi, sicer pa njihov repertoar obsega tudi drugačne pesmi.

Zbor danes šteje 17 članov, v štirih desetletjih se je zvrstilo osem predsednikov in štirje zborovodje. Od leta 2013 ga vodi Igor Hodak, predsednik zbora pa je Bogdan Ambrožič.

“Pevci prihajamo z vseh koncev Vipavske doline. Ne štejemo prevoženih kilometrov in ne merimo našega časa, ki ga porabimo, da naš zbor živi. Več kot petdeset pevskih vaj imamo v enem letu, da se naučimo zapeti nove pesmi in utrdimo tiste, ki jih že znamo. Žal vse večja finančna kriza otežuje naše delovanje. Kljub temu smo uspeli izdati zgoščenko, naša želja po razširitvi dejavnosti z rogisti pa ostaja neuresničena, saj je povezana s stroški. Ostaja pa naš cilj za prihodnost,” ob jubileju razmišlja predsednik zbora.

Jubilejni koncert ob 40. obletnici so pevci LPZ Zlatorog pripravili v Lanthierijevem dvorcu v Vipavi, kjer je zbor imel prvi koncert, le da se je stavba tedaj uradno imenovala Dom JNA Partizan. Slavnostni program so obogatili pevci MePZ Slavec iz Solkana pod vodstvom Mirana Rustje. Ob tej priložnosti je LPZ Zlatorog prejel priznanja Zveze lovskih družin Gorica in Lovske zveze Slovenije, za zvestobo petju in zboru so nagradili tudi posamezne člane. Posebno priznanje sta dobila Friderik Koradin in Franjo Slejko, ki sta zboru zvesta že vse od njegove ustanovitve.

AT


Najbolj brano