Zvečer pa v muzej!

Ljubitelji kulture in zgodovine naj se jutri zvečer ne zavalijo na svoje kavče in fotelje, marveč naj raje zakorakajo v Poletno muzejsko noč, ki bo kajpada popestrila tudi Primorsko. Vstop na vsa prizorišča bo brezplačen.

  Foto: Maksimiljana Ipavec
Foto: Maksimiljana Ipavec

PRIMORSKA > V Goriškem muzeju napovedujejo, da bo tega večera zelo živahno na gradu Kromberk: ob 18. uri bodo tam predstavili novo postavitev galerije primorskih likovnih umetnikov 20. stoletja, med 18.30 in 20. uro bodo obiskovalce vodili po arheološki razstavi Vipavska dolina v rimski dobi, med 19. uro in 20.30 pa po razstavi o prvi svetovni vojni Sem puško zagledal in jokat začel. Ob 21.30 bo Borut Bašin na predavanju v ciklu Vinil večerov spregovoril o glasbi iz šestdesetih let. Goriški muzej obiskovalce vabi tudi na druga svoja razstavišča.

Tudi v Tolminskem muzeju jim bodo omogočili brezplačni ogled razstav. Člani Rdečega križa jim bodo med 18. in 21. uro predstavljali delo in poslanstvo svoje organizacije ter pripravili delavnice za otroke in odrasle, med 19. in 23. uro pa se bodo zbrani lahko sprehodili po razstavi Človek in vojna. Ob 20. uri jih čaka kulinarično presenečenje Vojaška kuhinja na kolesih, ob 21. uri pa koncert harmonikarskega orkestra Accordion Group 4-8-8-16 iz Špetra.

V Pilonovi galeriji Ajdovščina bodo učenci OŠ Šturje Ajdovščina ob 17. in 20. uri uprizorili lutkovno igro FaustMilana Klemenčiča, ob 19. uri pa bodo v galeriji predstavili svojo novo pridobitev, sliko Vena PilonaCerkev v Pevmi iz leta 1913.

V Muzeju Ajdovščina bodo med 18. in 22. uro obiskovalce vodili po arheološki razstavi Fluvio Frigido - Castra - Flovius - Ajdovščina, pri cerkvi v Vrtovinu pa bo ob 19.30 na prireditvi Pod modrim nebom nastopilo več pevskih skupin.

Rimljani, konji ...

Na Bunčetovi domačiji v Dutovljah bodo ob 18. uri obiskovalce povabili k ogledu Pepinega vrta in kamnoseških izdelkov dutovskih učencev, zatem pa bo Borut Benedejčič predstavil svoj projekt, vrt Vodna postaja.

V Parku Škocjanske jame bo dr. Maša Sakara Sučević ob 19. uri obiskovalce seznanila s škocjansko hišo v času Rimljanov, ob 19.30 pa jim bo arheolog Jošt Hobič približal prazgodovinski Škocjan.

V Kobilarni Lipica bodo ob 18. uri obiskovalcem pričeli razkazovati svoje muzejske zbirke, likovno gradivo ter kulturno in naravno dediščino, v letnem vrtu bodo priredili delavnice za najmlajše, ob 19. uri se bodo pričeli vodeni sprehodi skozi lipiške drevorede, ob 19. uri pa bodo v kraški hiši predvajali dokumentarni film Kraj, ki je konju dal ime.

V Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači bodo ob 19. uri goste popeljali skozi svojo stalno razstavo, in sicer tako v slovenščini kakor angleščini, ob 20.30 pa jih bodo povabili k ogledu predstave 5fantkov.si.

Notranjski muzej Postojna bo med 19. in 21. uro otroke in družine izobraževal na delavnici Predjamski grad in njegov zaklad, ob 19. uri bo zbrane povabil k ogledu stalne razstave Muzej krasa, ob 20.30 pa bodo odprli razstavo Podobe Predjamskega gradu.

Na Premu bodo obiskovalce od 18. ure vodili po gradu, otroke pa kratkočasili na ustvarjalnih delavnicah. Ob 19. uri bo zapela ženska klapa Rožice iz Šapjan. Ob 19.30 se bodo učenke krožka Literarne urice z OŠ Antona Žnideršiča predstavile s Pravljico o potočku, ob 20. uri pa bo nastopila glasbena skupina Volk Folk.

Od ribičev do filma

Pokrajinski muzej Koper na Poletni muzejski noči ne sodeluje iz protesta zoper odločitev organizatorjev, da jezikov narodnostnih skupnosti ne vključijo v promocijsko gradivo. Bo pa na isti večer ob 20. uri na Gramscijevem trgu predstavil novo stalno zbirko Srečanje: lakota in izobilje. Mediteranska trojka., posvečeno mediteranski meščanski kuhinji. Odprtje bo popestrila etno skupina Vruja.

V izolskem Arheološkem parku Simonov zaliv bodo ob 18. uri pripravili arheološke delavnice za mlade in najmlajše, ob 19. uri pa obiskovalce seznanili z ostanki rimskega pristanišča in vile.

V tamkajšnjem Muzeju Parenzana bodo ob 19. uri obiskovalce v slovenščini, italijanščini in angleščini vodili po razstavi Slovensko ribištvo in dediščina slavnih izolskih tovarn konzerv, predstavili pa bodo tudi tekmovalno opremo za dirke z modeli vlakov.

Obalne galerije Piran bodo v koprski galeriji Loža ob 18. uri odprle razstavo fotografij in risb s tušem Nike Autor ter njenega filmskega gradiva, v bližnji galeriji Meduza bodo priredile prodajno razstavo likovnih del, v portoroškem Monfortu bo na ogled razstava del slikarke in kiparke Saše Bezjak, v Mestni galeriji Piran razstava del kosovskih umetnikov A bi kaj sladkega?, v piranski Galeriji Herman Pečarič pa bodo ob 20. uri odprli razstavo akvarelov in slik Joni Zakonjšek in besednih utrinkov Vlada Škafarja.

V Pomorskem muzeju Sergej Mašera Piran bodo ob 21. uri odprli razstavo o prvi slovenski čezoceanski ladji Rog in predvajali film Galebi iz piranskega gnezda (1958). Že ob 19. uri bodo v palači Gabrielli z društvom Anbot predstavili rezultate letošnjega projekta Restavriran muzejski predmet in študijski krožek intarzije.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano