Zoper centralizem in prevlado kapitala

Izolo bo jutri in v soboto spet poselila IZIS, iniciativa mlajše generacije umetnikov in kulturnih producentov, delujočih v slovenski Istri. Organizatorji napovedujejo, da bo tretja festivalska edicija prinesla “val kulturnega dogajanja, ki s svojo kakovostjo in raznovrstnostjo sledi želji po predstavljanju sodobnih praks na širšem področju intermedijske umetnosti”.

Andrej Koruza (levo) in Mitja Cerkvenik ter njun Drobilec realnosti/Reality Ginder  Foto: Mitja Klodič, Pina
Andrej Koruza (levo) in Mitja Cerkvenik ter njun Drobilec realnosti/Reality Ginder  Foto: Mitja Klodič, Pina

IZOLA > Festival je ime dobil po Izidi (grško Izis), boginji materi, boginji žensk in rojstva, soustvarjajo pa ga Kulturno izobraževalno društvo PiNA, Center za kulturo, šport in prireditve Izola, Art kino Odeon Izola, Italijanska samoupravna narodna skupnost Izola, Izland, Zavod RIIBA in In/Visible cities festival urbane multimedije.

V želji, da bi predstavili sodobne umetniške prakse ter pomagali pri decentralizaciji kulturnega in umetniškega izražanja v Sloveniji, bodo tudi tokrat Izolo prepredli z raznovrstnim programom.

Jutri ob 18. uri bodo v Riibi odprli instalacijo Drobilec realnosti/Reality Ginder, s kateroAndrej Koruza in Mitja Cerkvenik problematizirata dojemanje resničnosti v času prevlade kapitala in neomejenega dostopa do informacij. “Ne gre več le za delce in odnose med njimi, temveč tudi za zvoke, ti pa lahko tvorijo jasno ali zapleteno in konfuzno-zvočno sliko,” sporočajo. Zvočne vzorce sta snemala tudi na nedavnem antifašističnem shodu v Gorici.

Ob 20. uri bo v Odeonu sledil avdiovizualni performans avtorjev, zbranih v skupini Idiot, ki bodo predstavili novo številko revije ID16.

Ob 22. uri bosta v Riibi s skupnim performansom nastopila elektronski eksperimentator Siniša in filmski ustvarjalec Marko Turkuš.

V soboto ob 17. uri bosta v Riibi svoje projekte, osredotočene na preučevanje razmerja med tehnologijo in naravo, predstavila Fabio Di Salvo in Bernardo Vercelli, združena v Quiet Ensemble. Sadove njunega dela bodo v času festivala projicirali na pročelje cerkve sv. Marije Alietske. Ob 19.30 bo v Odeonu nastopila skupina Walter Flego (Matej Bonin, Primož Sukič, Marko Vivoda in Simon Klavžar), ob 20.30 pa bosta tam nastopila še producent elektronske glasbe Levingtquatre in umetnik Kevin Kuijpers.

AG


Najbolj brano