Zmaj je postal polnoleten

Zmaj 'ma mlade poletje za poletjem v Postojno prinaša koncerte, gledališke predstave, delavnice ... in tako dviguje kulturni utrip mesta. Poletni kulturni festival bo v polnoletnost drevi zakorakal udarno, energično ter z združevanjem tradicije in sodobnega - v ritmih najbolj znanega balkanskega romskega rap kolektiva Shutka Roma Rap-, z različnimi kulturnimi dogodki pa bo stregel do konca meseca.

18. Zmaj
18. Zmaj 'ma mlade bodo drevi odprli Shutka Roma Rap  

POSTOJNA > “Oblikovalci in ustvarjalci festivala se trudimo združiti pester nabor različnih dogodkov za obiskovalce vseh starosti v dva tedna užitkov za vse,” pravijo v Zvezi društev Mladinski center Postojna, ki “Zmaja” pripravlja pod pokroviteljstvom Kluba študentov občina Postojna in Pivka in Občine Postojna. Osnovni namen festival po njihovih besedah skozi vsa leta ostaja enak: ponuditi kakovostne in zanimive prireditve, popestriti kulturno podobo mesta poleti ter omogočiti obiskovalcem priložnost za druženje in prijetno preživljanje avgustovskih večerov. Prav vse prireditve so brezplačne.

Letošnji program bo razgiban in pisan: zasedba Shutka Roma Rap, ki bodo nocoj nastopili na Titovem trgu (če bo dež, pa v Mladinskem centru), prihaja iz Skopja, natančneje iz največjega romskega naselja na Balkanu - Šuto orizari. Skupina, v kateri se križajo poti glasbenikov, ki ohranjajo romsko glasbeno tradicijo, in raperjev, je prvo ploščo I Shutka Tani Mo tan ( Shutka je moje mesto) izdala pred štirimi leti. Fantje so nastopali na številnih festivalih doma in v tujini, julija lani pa so pri madžarski založbi Fono izdali drugo ploščo Me sijum Underground (Jaz sem Underground).

18. Zmaj bo do konca meseca “bruhal” še vrsto drugih dogodkov: od športnih, prek predstav in delavnic za otroke, literarnih večerov, plesnih delavnic do razstav.

Jutrišnji koncert bo na Zmajev oder pripeljal zveste prijatelje festivala: pivška zasedba Ana Pupedan bo v družbi Janija Kovačiča prepevala Besne pesmi. Gre za glasbeni projekt, ki je nastal v času vseslovenskih vstaj. Revolucija 12 skozi 13, Popevka o človeškem dostojanstvu, Krivica skazica je le nekaj naslovov pesmi, ki jih je Kovačič “zastavil” enostavno in spevno, napisal pa v želji, da gredo med ljudi in zaživijo, ko jih bodo prepevali. Petkov večer bodo s svojo glasbo “podložile” tri skupine: Sekire, v kateri ostre ritme s slovenščino združujejo mladi glasbeniki z Bistriškega, Balkan Boys, ki se navdušujejo nad muziko, ki jo imajo že v imenu ter Zablujena generacija. Sobotno glasbeno dogajanje bo v domeni kolektiva The Stroj in domačega, postojnskega “rimoklepača,” hiphoperja, ki sliši na ime Sandi mpv.

Letošnje Zmajevo glasbeno življenje bodo v zadnjem tednu festival krojili Jimmy Barka Experience, rap-brass zasedba Mirko & BreakBeat Brass Band, Hex, Zmelkoow, zadnji festivalski dan, 31. avgusta, pa bodo za jubilej - 50. let delovanja ansambla Venera.

Gledališče bodo na postojnske ulice s predstavo Počivaj v miru prihodnji petek prinesli Gorazd Žilavec, Miha Brajnik in Goran Završnik, s celovečerno stand-up predstavo 50 odtenkov njive bo že pojutrišnjem v atriju SAZU nastopil Boštjan Gorenc-Pižama, v nedeljo pa bodo za stand-up skrbeli komiki, združeni pod imenom Ceh za smeh. MI


Najbolj brano