S skrivnostnim angelom do zmage (foto)

Veliki zmagovalec letošnjih Melodij morja in sonca (MMS), ki so napolnile portoroški Avditorij, je Iztok Novak - Easy s pesmijo Nekaj med nama. Na odru ga je s kitaro spremljal Rudi Bučar, lanski zmagovalec MMS.

 Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Foto: Tomaž Primožic/Fpa

PORTOROŽ > Ob uspehu skladbe moramo že uvodoma omeniti avtorja besedila, Angela Misetriosa (skrivnostni angel), ki ima nedvomno levji delež zaslug za to, da je pesem Nekaj med nama z velikim naskokom zmagala pred ostalimi tekmovalnimi skladbami: prejela je tudi nagrado za naj izvedbo in je v skupnem seštevku zbrala 46 točk, druga je bila pesem Malo za hec, malo za res v izvedbi Klepač in Gustinčič KinG s 27 točkami, tretja pa Najin plesAlje Krušič s 24 točkami.

In ko je Iztok Novak Easy po razglasitvi pojasnil, da se za skrivnostnim angelom skriva nihče drug kot Drago Mislej Mef, izjemen avtor številnih uspešnic, je bilo jasno, da takšno sodelovanje lahko prinese le zmago.

Za velikega zmagovalca Easyja, glasbenika in koprskega radijca, pa bi lahko zapisali, da je kot staro vino - z leti je namreč vse boljši in njegov čas očitno šele prihaja. Lani, denimo, je na festivalu v Portorožu sodeloval s skladbico Kar tako, ki mu je prinesla nagrado za najboljšo izvedbo, v skupnem seštevku pa je bil tretji.

Iztok Novak - Easy: “Na festival nisem prišel po zmago, pa četudi se to sliši še tako klišejsko. Tisti, ki me poznajo, vedo, o čem govorim. Pokazati sem želel le tisto, kar najbolje znam početi v življenju, a za to nimam vedno časa. Vesel sem, da je glasba prišla do izraza, da se je potrdilo tisto, kar počnem že dolga leta in da so ljudje mojo glasbo sprejeli za svojo. Moj nastop z Rudijem Bučarjem? Prijatelja sva že nekaj let, a do zadnjega trenutka sem skrival njegovo ime. Želel sem, da ljudje sprejmejo pesem in ne, kdo je na odru. Med nama je izjemna interakcija, na odru postaneva eno, in to je bilo tudi občutiti. Nastop na Emi? V tem trenutku res ne vem, kaj bom počel v prihodnje, zagotovo pa si bom prizadeval za svojo glasbo.”

MMS je letos postregel z nekaj presenečenji. Nagrado za najboljšo glasbo je namreč prejel Francesco Squarcia (širši javnosti manj znan italijanski avtor) za pesem v italijanskem jeziku Innamorarsi di te, ki jo je zapel v duetu s Sabrino Hebiri. Za to skladbo je Aleksander Valenčič prejel še nagrado za najboljši aranžma.

Že tradicionalno nagrado Danila Kocjančičaza najboljšega debitanta pa je tokrat prejela pevka Ina Shai, ki je zapela pesem Iščem sonce. Glasbo sta ustvarila Martina Šraj (tudi avtorica besedila) in Vincenzo Capodivento (tudi priredba pesmi).

V tekmovalnem delu festivala so nastopili še Bilbi s pesmijo Limonada, skupina Mozaik (Prvi poljub), Šturle (Hit poletja), Tulio Furlanič (Bloody Marry), Polona Furlan (Ostani še malo), Žiga Rustja (Ne sodim sem), Katrinas (Do neba), Monika Pučelj (V dobrem in slabem), Eva Boto&Gašper Rifelj (Ljubezen dela čudeže) in Alja Krušič (Najin ples).

Rdeča nit festivalskih pesmi je bila ljubezen in nekatere med njimi bodo zagotovo letošnje poletne uspešnice. Skozi glasbeno dogajanje na velikem odru poletnega avditorija sta obiskovalce in gledalce ter poslušalce (festival so neposredno prenašale nacionalna televizija in nekaj radijskih postaj) duhovito vodila Lorella Flego in Mario Galunič. Nastopajoče je v živo spremljal Festivalski bend Tomi Purić.

Organizatorji festivala so v polno zadeli, kot radi rečemo, z idejo o predstavitvi starih festivalskih uspešnic, ki so jih v odmoru med preštevanjem glasov predstavili prekaljeni glasbeni mački v duetu z najmlajšimi - Lia Lusa in Slavko Ivančić sta zapela Portorož 1905, Dekliški pevski zbor Senožeče in Ladi Mljač sta se ujela v pesmi Dobrodošli v bife Pri Kralju,Tjaša Rihter in Tinkara Kovač v Marsu in Veneri, Maj Žigart in Igor Mermolja v Ameriki,Lana Legat in Anika Horvat pa v Lahko noč, Piran.ZLATICA KASAL


Najbolj brano