Zmagala Krog in Zavrženo

Veliki nagradi 50. mednarodnega slikarskega Ex-tempora Piran in 16. mednarodnega Ex-tempora keramike sta šli v roke slovenskih avtorjev. Prvo je prejel Jani Ivan Konec za sliko Krog, v kateri je žirija prepoznala zgodbo in angažiranost, Dani Žbontar pa je strokovno žirijo ex-tempora keramike prepričala s skulpturo Zavrženo.

Zavrženo, skulptura Dani Žbontar, je prejela veliko nagrado 
16. mednarodnega Ex-tempora keramike Piran.  Foto: Obalne Galerije Piran
Zavrženo, skulptura Dani Žbontar, je prejela veliko nagrado 16. mednarodnega Ex-tempora keramike Piran.  Foto: Obalne Galerije Piran

PIRAN > Platna za jubilejni, 50. mednarodni slikarski ex-tempore je žigosalo 299 slikarjev iz različnih držav; žirija, ki jo je vodil umetnostni zgodovinar in likovni kritik Aleksander Bassin, pa je ocenila in razstavila vsa oddana dela - tokrat jih je bilo 255.

Za veliko nagrado 50. mednarodnega slikarskega Ex-tempora Piran je izbirala med slikama Janija Ivana Konca in Barbare Cetina. Člani so se odločili za Krog, delo, pri katerem po njihovi oceni Jani Ivan Konec z uporabo geometrijskih oblik in človeških figur kot lutk na vrvicah problematizira sodobni zgodovinski trenutek, Barbari Cetin pa so podelili častno priznanje. Mednarodna žirija, v kateri so bili poleg Bassina še Eugen Borkovsky, Massimo Premuda, Breda Škrjanec in Majda Božeglav Japelj, je podelila vrsto odkupnih nagrad ter nagrado za mladega avtorja. Slika Like a Captain je nagrado - razstavo v Pečaričevi galeriji - prinesla Juretu Zrimšku. Njegovo delo je žirijo prepričalo z zanimivim motivom, v katerem avtor povezuje neobičajne situacije: “Raketa in neznani leteči krožnik sta v nedefiniranem odnosu do figure v ospredju. Umetnik izrablja odsotnost barve, da opazovalcu dopušča svobodo povezovanja namišljenih realnosti.” Častno priznanje za mladega avtorja so namenili Petji Novak. Dela udeležencev slikarskega ex-tempora bodo do 3. oktobra na ogled v razstavišču Monfort in v piranski Mestni galeriji.

Na sobotni slovesni razglasitvi nagrajencev ex-tempora v piranski Mestni galeriji je občina Piran podelila posebno posthumno priznanje dolgoletnemu ravnatelju Obalnih galerij Toniju Biloslavu (1946-2013). Izročili so ga njegovi vdovi Nedi Milković (na fotografiji). Biloslav je Obalne galerije vodil več desetletij; leta 1972 je ustanovil galerijo Meduza, dve leti kasneje Obalne galerije, ki jih je vodil do upokojitve leta 2012 ter jih uveljavil tako v slovenskem, jugoslovanskem kot v širšem mednarodnem prostoru. V času njegovega ravnateljvanja so pod okriljem Obalnih galerij zrasli številni mednarodni projekti - med njimi Forma viva, Piranski dnevi arhitekture, galerija A+A, veliko pa je prispeval tudi k ohranitvi in razvoju Ex-tempora Piran.

V galeriji Hermana Pečariča pa je razstavljenih 34 del, ki jih je med 57, kolikor jih je prispelo na razpis, izbrala mednarodna žirija pod vodstvom Danijele Pičuljan. “Izbrana in razstavljena dela tako v svoji zanimivosti in subjektivnosti umetniškega pristopa zadovoljujejo osnovne in zahtevnejše kriterije, kot so keramična tehnološka, likovna, oblikovna in sporočilna kvaliteta. Z izpolnjevanjem in doseganjem te kvalitete se mednarodni Ex-tempore keramike Piran uvršča med pomembnejše mednarodne dogodke na področju umetniške keramike,” je o letošnji beri zapisala žirija, ki je veliko nagrado namenila delu Zavrženo. Skulptura, ki jo je izdelala Dani Žbontar, je žirijo nagovorila z vizualno močno in estetsko dovršenostjo ter zahtevno izvedbo - avtorica je uporabila tehniko šamotiranega porcelana. “Po drugi strani pa intriganten naslov Zavrženo asociira na zmečkano gmoto papirja, ki v svoji uničenosti še vedno ohranja lepoto oblike. In ravno kombinacija dovršene, tehnološke in izvedbene kvalitete ter sporočilnosti, ki odpira najrazličnejše asociacije, nedvomno prepriča in avtorico postavlja v sam vrh keramične umetnosti v slovenskem in mednarodnem prostoru,” je v obrazložitvi še zapisala žirija.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano