Zlato za tridesetletnico

Provox slovi kot eden najštevilčnejših moških pevskih zborov na Primorskem. Ob 30-letnici delovanja goriškega moškega pevskega zbora so priredili dva sakralna in dva posvetna koncerta, okrogli jubilej pa so sklenili v drugi polovici avgusta, ko so na mednarodnem pevskem tekmovanju v mestu Ohrid v Makedoniji osvojili zlato priznanje.

Na mednarodnem pevskem tekmovanju v Makedoniji je 
moški pevski zbor Provox sredi avgusta osvojil zlato priznanje.   Foto: Arhiv Provox
Na mednarodnem pevskem tekmovanju v Makedoniji je moški pevski zbor Provox sredi avgusta osvojil zlato priznanje.  Foto: Arhiv Provox

NOVA GORICA, OHRID > Po dveh sakralnih in dveh posvetnih koncertih, ki jih je goriški moški pevski zbor Provox z gosti priredil ob praznovanju 30-letnice delovanja, je 26-članski zbor v drugi polovici avgusta okrogli jubilej okronal še z zlatim priznanjem. Prejeli so ga 20. avgusta na mednarodnem pevskem festivalu in tekmovanju Ohrid Pearl v mestu Ohrid v Makedoniji. “Tovrstnega mednarodnega tekmovanja smo se udeležili prvič v zgodovini zbora. Počutili smo se odlično, letošnje poletje pa smo tako prilagodili pevskim vajam, za kar nam seveda ni žal, saj so se izplačale,” je povedal dirigent in skladatelj Matej Petejan, ki zbor vodi od leta 2012.

“Na tekmovanju je moral biti naš program omejen na 15 minut. Zapeli smo tri pesmi, domače in tuje,” je še dodal. Tričlansko žirijo so na tekmovanju navdušili in osvojili zlato priznanje.

Provox sicer velja za enega izmed najštevilčnejših moških pevskih zborov na Primorskem. Nastal je leta 1986, ko je prvi zborovodja Jožko Harej zbral zborovskemu petju predane fante iz spodnje Vipavske doline. Pridružili so se pevci različnih generacij iz Nove Gorice in širše okolice, nekateri pa so še danes aktivni člani v zboru. Ime zbora je nastalo kot sestavljanka iz naziva družbe Projekt, podpornice zbora, in latinskega izraza za glas - vox.

Provox goji vse zvrsti zborovske glasbe, še posebej pa se posveča slovenski ljudski in umetni pesmi. V vseh letih delovanja je zbor naštel več kot 600 nastopov doma in v tujini. Pevci, ki dvakrat tedensko vadijo v kulturnem domu v Renčah, nastopajo na številnih krajevnih in regionalnih prireditvah, sodelujejo na uradnih tekmovanjih in pevskih festivalih ter prirejajo celovečerne koncerte. Provox je tudi organizator tradicionalnih srečanj zborov Glasbeni večeri na Taboru nad Dornberkom v začetku poletja. Leta 1993 so na državnem tekmovanju Naša pesem prejeli srebrno plaketo. Doslej so gostovali že v Italiji, Avstriji, Franciji, Češki, Belgiji, Nizozemski in Nemčiji.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano