Zlato za Pravega človeka

Dokumentarni film Pravi človek za kapitalizem idrijskega režiserja Dušana Moravca je na 62. Beograjskem festivalu dokumentarnega in kratkega filma dobil zlato medaljo za najboljši srednjemetražni film v regionalni selekciji.

 Foto: Sunčan Stone
Foto: Sunčan Stone

BEOGRAD > Film je do sedaj prejel dve nagradi za najboljši film, na festivalu Dorf na Hrvaškem in Grosmannovem festivalu vina in filma v Ljutomeru. “Seveda sem vesel nagrade, še posebej, ker je bila konkurenca močna. Sodelovalo je veliko avtorjev iz bivših jugoslovanskih republik, tudi žirija je bila neodvisna, sestavljena iz ljudi z akademije, novinarjev, filmskih kritikov,” je včeraj povedal Dušan Moravec, ki je film štiri dni spremljal na festivalu. Pravi, da je bilo vzdušje v Beogradu zelo dobro, veliko obiskovalcev, mladih in starih. “Beograd je dojemljiv za film.” In kako so sprejeli zgodbo Damirja Avdića? Moravec pravi, da ga nihče od članov žirije ni poznal in da je bila to tudi za njih zanimiva zgodba. Film je nizkoproračunski, Moravec zanj ni dobil sredstev, razen od prijateljev, a prav nagrade mu, kot pravi, dajo zadovoljstvo in potrjujejo, da se je splačalo.

Na festivalu je bilo prikazanih 96 filmov v tekmovalnem in več deset filmov v spremljevalnem programu. V domači selekciji za najboljši dolgometražni dokumentarni film je žirija nagradila LogBook SerbistanŽelimirja Žilnika, v kategoriji srednjemetražnih dokumentarnih pa film U mrakuGorana Stankovića.

Dokumentarni film Pravi človek za kapitalizem prikazuje namreč zgodbo o Damirju Avdiću ali Bosanskemu psihu, kot mu tudi pravijo. Damir Avdić je bosanski glasbenik, pesnik in pisatelj iz Tuzle, ki zadnja leta živi in je tudi poročen v Sloveniji. Film, ki je nastal v produkciji Društva ŠKUC, Friendly Production in Vertiga, je tudi potovanje med njegovimi knjigami, glasbenimi nastopi, gledališko predstavo in življenjem. Kamera je le priča dogajanja. Svet govori sam zase. Njegova stališča spoznamo s pomočjo besedil njegovih pesmi in romanov ter skozi pogovore z drugimi ljudmi. S kamero spremljamo Damirja Avdića na njegovih nastopih po Sloveniji in v mestih bivše Jugoslavije. Na odru stoji sam, spremljata ga le njegova kitara in glas. Poje o vojni in posledicah vojne, o kapitalizmu in o ljubezni. Dokumentarni film Pravi človek za kapitalizem je tako film o vseh nas kot tudi za vse nas; da bi razčistili s preteklostjo, da bi lahko pogledali naprej in da bi si lahko razložili vojne grozote in bi poskušali razumeti svet, v katerem živimo.

Režiser Dušan Moravec (1964), rojen v Idriji,je bil član pank benda Kuzle, od leta 2000 se ukvarja izključno s filmom. Kot scenarist in režiser je do sedaj za Društvo ŠKUC in TV Slovenija posnel več kot deset filmov, ki so bili predvajani na različnih festivalih in mestih po celem svetu. Je član DSFU.

KF


Najbolj brano