Zlati beneški lev za življenjsko delo letos Jane Fonda in Robertu Redfordu

Hollywoodski legendi Jane Fonda in Robert Redford bosta na letošnjem 74. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah prejela zlatega leva za življenjsko delo. Dobitnika je predlagal direktor festivala Alberto Barbera, je sporočilo vodstvo Beneškega bienala. Ljubitelji filma se bodo v Benetkah družili od 30. avgusta do 9. septembra.

Jane Fonda Foto: Wikipedia/Georges Biard
Jane Fonda Foto: Wikipedia/Georges Biard

BENETKE > Priznanje bodo zvezdnikoma podelili na slovesnosti 1. septembra pred predvajanjem Netflixovega filma Our Souls at Night, v katerem sta zaigrala 79-letna Jane Fonda in 80-letni Robert Redford. Posnel ga je indijski režiser Ritesh Batra, producirala pa sta ga Redford in njegovo podjetje Wildwood Enterprises, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Direktor festivala Alberto Barbera je v utemeljitvi izbire poudaril “strastno življenje, samostojnost in nekonformizem” Jane Fonda, ki je bila v svoji karieri med drugim politična aktivistka, seks simbol, pisateljica, feministična ikona in producentka. Redforda pa je pohvalil zlasti za festival Sundance. “Tako pred kot za kamero je vedno podpiral neodvisno kinematografijo,” je dejal Barbera.

Žiriji 74. filmskega festivala v Benetkah bo predsedovala ameriška igralka Annette Bening, dobitnica dveh zlatih globusov in štirikratna nominiranka za oskarja. Festival in njegovo tekmovalno sekcijo bo odprl film Downsizing režiserja Alexandra Paynea, znanega po filmih Nebraska, Potomci in Stranpota. V filmu, ki bo na Lidu doživel svetovno premiero, so zaigrali Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau in Kristen Wiig. Pripoveduje o sleherniku iz Omahe, ki skupaj z ženo sanja o boljšem življenju, piše na festivalski spletni strani.

STA


Najbolj brano