Zlagano sonce, obsijano z Mesečino

Še vedno so udarni, družbenokritični, še vedno izrazno in glasbeno močni, stilsko raznoliki in ljudem blizu, na dotiku roke. Demolition group so 30 let po ustanovitvi letos poslušalcem predstavili svoj novi album Zlagano sonce, s katerim so prispeli tudi v Izolo.

Demolition Group na odru izolskega Hangar bara   Foto: Alenka Penjak
Demolition Group na odru izolskega Hangar bara  Foto: Alenka Penjak

IZOLA > V Hangar bar so v petek vabili koncertni plakati, na katerih so člani skupine zakriti z masko Anonimusa. Da, res je, Demolition group nadaljujejo, kar so začeli s prejšnjo studijsko ploščo Planet starcev. Takrat so nam razvozlali pojme kapitalizma, tokrat pa še natančneje opisujejo našo in vašo družbeno in politično stvarnost. Medtem občinstvu razumevajoče namenijo besede, da so jim pesmi z novega albuma razumljivo neznane. In jih obenem opozorijo, da se je “zlagano sonce” dogajalo tudi ta konec tedna v Gorici z manifestacijo fašizma, ter ljudi pozovejo, naj stopijo v vrsto s tistimi, ki se opredeljujejo za antifašiste.

Iz ustanovne postave Demolition group je pred mikrofonom še vedno Goran Šalamon in na saksofonu Jože Pegam, brez katerih si skupino težko predstavljamo in sta dejansko nenadomestljiva. Za mešalno mizo ostaja Matjaž Pegam, medtem ko so ostali inštrumenti v rokah podmladka: kitaro igra Matija Lapuh, po bobnih udarja Ivica Gregel, na bas kitari je njegov enojajčni dvojček Tomi Gregel. Jože Pegam je za Primorske novice dejal, da je album Zlagano sonce najboljši doslej, tako kot vsak dosedanji. Ustvarjali so ga pol leta, besedila pa so še vedno plod roke in možganov Gorana Šalamona. Srčne želje številnega poslušalstva, v generacijskem razponu med 20 in 60 let, so izpolnili s pesmimi Dež, Bič, luč in upanje, Mesečina, Japanci rade za nas in zadnjo izvedbo večera Crackhead, s čimer se je poldrugo uro dolg koncert prevesil v slovo. Turnejo nadaljujejo po Sloveniji in tudi na Hrvaškem. ALENKA PENJAK


Najbolj brano