Življenje je kakor steklo

Muzej antičnega stekla v Zadru je svojevrstna posebnost v evropskem prostoru in edinstvena ustanova tudi v svetovnem merilu, saj hrani eno največjih zbirk najrazličnejših steklenih predmetov iz obdobja antike. A dve razstavišči namenja tudi sodobni ustvarjalnosti v steklu. V večjem do 10. decembra najnovejši opus steklenih umetnin predstavlja piranska slikarka, restavratorka in mojstrica “steklenega slikarstva” Mira Ličen Krmpotić.

Tudi v Zadru so stekleni predmeti, slike in skulpture poželi 
veliko zanimanja.  Foto: Marin Gospić
Tudi v Zadru so stekleni predmeti, slike in skulpture poželi veliko zanimanja.  Foto: Marin Gospić

ZADAR > Za zadrsko postavitev je Mira Ličen Krmpotić z izjemo nekaj eksponatov pripravila povsem nova dela in celoto naslovila Fortuna vitrea - Sreča je steklena.

Dela se seveda navezujejo na njeno dosedanje ustvarjanje in predstavljajo svojevrstno kontinuiteto, razdeljena pa so, kot pravi avtorica, v tri sklope. V prvem so krožniki, kvadratni in okrogli, velikosti približno 70 centimetrov, ki so tako dekorativni kakor umetniški artefakti, barvno kot vselej vezani na Sredozemlje. Drugi del predstavljajo tudi do meter in pol visoke, a izjemno ozke slike na steklu, ki jih je avtorici pomagala na razstavišče prepeljati koprska komunala. Ta dela so ponekod abstraktna, kakor je velikokrat slikarstvo Mire Ličen Krmpotić, spet drugod pa je slikarka nakazala figure, ki jih bo okrog božiča predstavila v manjšem razstavnem muzejskem prostoru, kjer se pravkar predstavlja ptujski pokrajinski muzej. Tretji del avtoričine postavitve pa so jadra, prepoznavne figure, a obenem barvno in izvedbeno izjemno kompleksni artefakti, simboli svobode. “Ali pa potovanja,” dodaja avtorica.

“Fortuna vitrea est: tum cum splendet, frangitur,” je Cicerov citat, ki daje razstavi naslov. V njem je, pravi ustvarjalka, skrito sporočilo razstave: “Naše življenje je podobno steklu - ko se blešči, se že lomi. Gre za to, da moramo paziti na srečo, ki jo imamo ta trenutek, kajti že za jutri ne vemo, kako bo ... Živeti je treba sedanji trenutek in graditi, negovati medsebojne odnose zdaj.”

Kustosinja Nives Marvin v spremnem zapisu poudarja, da ustvarjalka, ki je tudi raziskovalka novih tehnologij ustvarjanja steklo-skulptur ali steklo-slik, sicer popolnoma neobremenjena z mimetičnim odslikovanjem, a toliko bolj predana kontemplativnemu procesu kreacije, pri čemer na razstavljenih delih v Zadru po njenem mnenju izstopa še slikarkin posebni odnos do izbranega materiala in zvrsti: “Ponekod prevladuje izrazito močno pisano barvita struktura stekla ali zgolj njena vehementno in spontano izpeljana linija, znotraj katerih premišljeno pušča partije elementarne prozornosti. Njen prepoznaven in sproščeno občuten črtni zapis je vedno skrajno stiliziran v izrazno močen kroki, ki ponekod, zlasti v skulpturah s sakralno tematiko, dopušča asociativno prepoznavnost figure ali prizora. Steklene forme tako ostajajo kot medij za vizualna opredmetenja intimnih emocij in razmišljanj; skozi specifiko transparentnosti stekla pa ustvari še vzdušje, prijetno in toplo, kozmično in celo misteriozno sakralno.” Avtoričina spontanost, značilna za več kot 40 let slikarskega ustvarjanja, pa je marsikdaj le navidezna, saj so njene steklene skulpture skrajno domišljene. In izvirne.

Izvirnost Mire Ličen Krmpotić je najprej prevzela obiskovalce lanske razstave v majhni galeriji v Starem gradu na Hvaru, po kateri je prišlo tudi nepričakovano povabilo za razstavo v zadrski muzej antičnega stekla. “Pred leti sem videla razstavo v tem krasnem prostoru, in me je prešinilo, da tu ne bom nikoli mogla razstavljati. Ta prostor je nekaj izjemnega, ker je resnično pripravljen za steklene eksponate. Nekaj podobnega sem doslej videla le še v Tel Avivu, a je zbirka v Zadru neprimerno večja in bogatejša,” pravi umetnica. Ob tem poudarja, da je država Hrvaška v zadrski muzej investirala ogromno in tako ustvarila ustanovo, ki ima primerne depoje, prostore za delavnice, za sodobne razstave, skratka svojevrsten kulturni biser.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano