Živahno in veselo poletje sredi turobne zime

Večina plesnih in gledaliških predstav je v decembru obarvana zimsko in praznično. Skupina za izrazni ples Mehki čevljiin Kosovelov dom pa sta v nedeljo obiskovalce razveselila (in tudi nasmejala) z Morskimi zgodbami.

Hobotnica je bila ves čas plesne predstave pomemben in veselo poplesavajoč lik. Foto: Petra Mezinec
Hobotnica je bila ves čas plesne predstave pomemben in veselo poplesavajoč lik. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Plesne zgodbe so se začele v morskih globinah, baletno lahkotno in valujoče, najprej s solistko in zatem še s skupino plesalk, ki so na trenutke spominjale na sestre iz Male morske deklice, čeprav so tako ples kot tudi kostumi (že spet se je v tej vlogi izkazala dolgoletna kostumografka Mehkih čevljev Mileva Gavrilović) nakazovali željo po širši in bolj večplastni zgodbi.

Potem so dogajanje razgibale živahne male ribice in sodobne plese stopnjevale do prihoda skupine velikih plesalk. Te so postregle z nekaj klasike, nato pa je dogajanje razbila šaljiva glasba, ob kateri je celo hobotnica, skozi vso predstavo na odru navzoča figura, veselo poplesavala. Gledalci, ki so ob tem še ostali resni, pa so se nasmejali ob naslednji, italijansko obarvani glasbeni podlagi.

V ozadju se je medtem zamenjala scena, ki so jo domiselno, s tehniko risanke, ustvarili dijaki sežanske aranžerske šole pod mentorstvom Sama Oniča, morske zgodbe pa so po insertu plavalnega tečaja na plaži nadaljevale plesno odlične rakovice, ki so v izrazni ples vnesle elemente hiphopa. Tudi sicer je plesna predstava, za katero je scenarij, koreografijo in režijo pripravila Milojka Širca, pri koreografiji pa sta ji pomagali Marjana Garzarolli in Sabina Sovdat, izrazni ples obogatila še z nekaj drugimi plesnimi zvrstmi.

Ob koncu so se Morske zgodbe preselile na “rivo” in z nekaj elementi rokenrola ter francoskega in italijanskega melosa poskrbele za vnovič nasmejane obraze obiskovalcev Kosovelovega doma. Večina bi še kar obsedela v dvorani ali se vanjo vrnila še enkrat, saj predstava poleg zgodbe ponudi toliko zanimivih scenskih in plesnih elementov, da si jo je z užitkom in zanimanjem mogoče ogledati večkrat.

“Plesalke niso želele, da bi pripravili plesno predstavo po prav-ljični predlogi, temveč, da si jo izmislimo sami. In tako je vsaka skupina dodala nekaj zamisli, prihajale so spontano, kot se članice spominjajo morja, in se povezale s plesnim izražanjem,” je povedala Milojka Širca.

Plesna skupina Meki čevlji, ki deluje v okviru Kulturnega društva Jožeta Pahorja, je tokrat v plesno predstavo ustvarjalno vključila dobršen del kraške ustvarjalne scene - od lutkovnega krožka dutovske osnovne šole z odlično mentorico Tanjo Planinšček, ki je oblikoval lutke, vključno z zanimivo hobotnico velikanko, do sežanske srednje šole, s katere sta poleg oblikovalk scene in plesalk prišla tudi dva zanimiva igralca.

Kosovelov dom, ki je tudi koproducent predstave, pa je dokazal, da ni le “prodajalec” predstav, temveč tudi generator in povezovalec domačega ustvarjanja.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano