Živahni glasovi zahtevne umetnosti

Kulturni dom Nova Gorica je cikel Glasba z vrtov svetega Frančiška v torek zvečer zaključil s koncertom zborovske glasbe, na katerem je nastopil Goriški komorni zbor.

Goriški komorni zbor  poje spontano, neizumetničeno, a  ubrano in dosledno. Foto: Matej Vidmar
Goriški komorni zbor poje spontano, neizumetničeno, a ubrano in dosledno. Foto: Matej Vidmar

NOVA GORICA > Na koncertu v cerkvi Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici se je zbor predstavil z neobičajno prijetnim programom.

Zbor sestavlja 20 izkušenih ljubiteljskih pevcev, starih od 25 do 50 let, ki prihajajo z različnih krajev Goriške. Pod vodstvom Mateje Černic od leta 2013 je zbor zgradil trdne izvajalske temelje, na katerih bo lahko nadgrajeval svoje široke interpretativne zmožnosti.

Programsko izhodišče koncerta je predstavljalo devet Ljubezenskih pesmi, valčkov za zbor in klavir štiriročno Johannesa Brahmsa, redko slišano delo. Ob spremljavi pianistov Aleksandre Pavlovič in Mihe Štoklja je zbor v kratkih skladbah s petjem odstiral drobne ljubezenske izpovedi v duhu romantike. Program, ki je bil sicer izveden a cappella, je bil uravnotežen in poln fines. Kljub skladbam iz obdobja nemške romantike in slovenske glasbe s preloma 19. v 20. stoletje, ali prav zaradi njih, je zazvenel nevsakdanje in sveže. Redko slišana dela Ignacija Hladnika, Vilka Ukmarja, Ivana Grbca in Emila Adamiča so v koncertnih okvirih originalno izstopala.

Dela sodobnih skladateljev, kot so Orban György, Ola Gjeilo, Mario Lanaro in Morten Lauridsen, so z zvočno učinkovitostjo zagotavljala pestrost. Posebej očarljivi sta bili skladbi Italijana Luigija Molfina, ki je preminul leta 2012, in še impresionistično-romantičnega Francoza Clauda Debussyja.

Zborovodja Mateja Černic je poskrbela, da so bile izvedbe mikavne, prepričljive in zvočno homogene. Kot kaže s svojim glasbenim kredom, z dragocenimi zborovskimi izkušnjami, s študijem v Trentu in prejetimi nagradami, je pravšnja za zborovodkinjo Goriškega komornega zbora. Zbor nastopa in poje spontano, neizumetničeno, pa vendar z globokim umetniškim izrazom, tudi ubrano in dosledno. Tehnično se lahko spoprijema z zahtevnimi skladbami in pri tem ohranja živahnost in srčnost.

Cikel Glasba z vrtov svetega Frančiška je od začetka maja pa do konca junija na sedmih koncertih predstavil številne nadarjene glasbene talente z Goriške, širše Primorske, Furlanije - Julijske krajine in nekaj posebnih gostujočih talentov od drugod iz Slovenije in Italije. Sodeč po odzivu poslušalstva je cikel kljub svojim 23 letom aktualen in priljubljen, tako med mladimi glasbeniki kakor tudi med odraslim poslušalstvom, ki ga spremlja v velikem številu in z zanimanjem.

METKA SULIČ


Najbolj brano