Ziggy se je vrnil v vesolje

Večni kameleon popularne glasbe in tudi širše kulture se je nazadnje ovil v črnino - komaj dva dneva po svojem 69. rojstnem dnevu in izidu novega albuma Blackstar je umrl veliki britanski umetnik David Bowie.

David Bowie je pisano življenje  sklenil s temačnim albumom Blackstar.
David Bowie je pisano življenje sklenil s temačnim albumom Blackstar.  

LONDON > Glasbeni, filmski, gledališki in vizualni ustvarjalec David Bowie, kot David Robert Jones 8. januarja 1947 rojen v londonskem Brixtonu, je prepletal pop, elektroniko in avantgardo, glam rock je popeljal do vrhunca, izzival je s svojo biseksualnostjo ...

V prvi uspešnici Space Oddity je v svoj opus vpeljal astronavta Majorja Toma, nekaj let pozneje pa zaslovel v vlogi alterega Ziggyja Stardusta, androgine rockovske zvezde z drugega planeta, ki jo je na odru spremljal bend Spiders from Mars.

Ameriko je leta 1975 osvojil z uspešnico Fame, pri kateri je sodeloval tudi John Lennon, osemdeseta pa je odprl z bendom Queen in hitom Under Pressure. Njegova je tudi skladba The Man who sold the World, marsikomu bolj znana v Nirvanini priredbi.

Pomemben je tudi kot producent; med drugim se je podpisal pod mojstrska albuma Transformer Louja Reeda in Raw Power benda Stooges.

6. februarja 1996 je nastopil v Hali Tivoli v Ljubljani, zadnje desetletje pa ni več koncertiral. Leta 2013 je po daljšem premoru presenetil z albumom The Next day, v petek pa je 69. rojstni dan praznoval z novo zbirko Blackstar. Po poldrugem letu boja z rakom, ki mu ga je uspelo prikriti pred zvedavimi očmi javnosti, je izdihnil, obdan z družinskimi člani. In spet je šokiral svet.

“V vsakem desetletju se je našel”

Bowieju se je na facebooku zahvalil in mu v slovo pomahal tudi Jure Lesar, pevec in kitarist portoroškega benda Eskobars.

“Obsedeno sem ga spet začel poslušati nedavno, ob izidu njegovega zadnjega singla Blackstar,” pojasnjuje. “Vmes sem ga zapustil, si privoščil pavzo, kakor pri mnogih legendah, pred dvema mesecema pa sem ga spet odkril z njegovim novim singlom, ki sem si ga predvajal tudi po petkrat zapored in ga poslušal vsak dan. Poslušam tudi nov album, ki mi sicer v celoti ni najbolj všeč, je pa polovica pesmi vsekakor odličnih. Mogoče sem imel previsoka pričakovanja zaradi singla, ki je res zelo močen, temačen, zlovešč, kakor bi gledal grozljivko ... Skratka, zelo umeščen v ta čas, primeren za naš svet, kjer se ti vse pogosteje zdi, da gre vse v tri krasne.”

Zadnja dva meseca strastno odkriva tudi Bowiejeva starejša dela: “Največ poslušam albuma Station to station in pa Low iz tako imenovane Berlinske trilogije. Bowie me privlači tako z glasbo kakor z besedili in seveda s svojo večno svežino. Rolling Stones so se v osemdesetih letih izgubili, prav tako Pink Floyd, medtem ko se je Bowie v vsakem desetletju našel in šel s časom naprej. Mi je pa nekoliko neprijetno, da sem ga tako vzljubil tik pred njegovo smrtjo. Nisem namreč eden tistih, ki umetnika začnejo občudovati, šele ko umre. Spraševal sem se, ali sploh kaj objaviti na facebooku. Pa sem se nazadnje odločil, da objavim. Naj se širi dobra glasba in naj se sliši, da je umrl velik mojster!”

Obvladal je umetnost, marketing, vse

Vsekakor, cenimo ga zaradi njegovega vselej zanimivega in izzivalnega pristopa do glasbe, kot umetnika, ki je živel v koraku s časom, soglaša pevka in glasbenica Tinkara Kovač. “Pri njem pa sem se okrog leta 2000 učila tudi, kakšna naj bi bila glasbenikova spletna stran,” dodaja. “Vključila sem se v sistem Virtual Ticket, postala članica njegovega fan kluba, dobivala obvestila ... Med zadnjimi stopnjami je bil uporabniku na voljo tudi privilegij, da postavi vprašanje Bowieju osebno. Obvladal torej ni samo zelo širokega razpona umetnosti, od glasbe do kiparstva in slikarstva, ampak tudi marketing in podobno.”

Bowiejevo slovo jo je kakor mnoge druge še toliko bolj ganilo, ker smo v zadnjih nekaj dneh izgubili že dva velikana popularne glasbe: “Odšel je Lemmy iz benda Mötorhead, zdaj še David Bowie ... Odhajajo naši idoli. Vem, vsak umre, tudi mi bomo, sprejemam smrt, me pa žalosti, da danes ni več pravega fanovstva. To so bili resnični idoli, tisti, zaradi katerih smo se na srednješolskih zabavah tudi skregali in se postavili bodisi na ta bodisi na nasprotni breg. Bili so ustvarjalci, ki so nam ogromno pomenili in nas navdihovali.”

Bowie je čisto do konca ostal umetnik, poudarja: “V zadnjem videospotu za pesem Blackstar je uprizoril lastni pogreb, se v večnost odpravil vsem na očeh.”

In četudi je smrt resen dogodek, baje najresnejši v življenju, rokerji radi popoprajo tudi tale tabu. “Zanimivo se mi zdi, pri koliko letih je umrl,” se nasmehne Tinkara Kovač. “Pri 69. Ja, bil je tudi seksualna ikona!”

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano