Zgodovinski zbornik prinaša nova spoznanja o tolminskem puntu

Drevi bodo v Tolminskem muzeju predstavili zbornik z naslovom Pogledi na tolminski punt in čas ob prelomu stoletja. Publikacija, ki je leta 2014 izšla pod okriljem Zgodovinskega društva za severno Primorsko in Zveze zgodovinskih društev Slovenije, je rezultat simpozija ob 300. obletnici punta in prinaša tudi nekatera nova zgodovinska spoznanja.

Iz razstave o tolminskem puntu Foto: Klavdija Figelj
Iz razstave o tolminskem puntu Foto: Klavdija Figelj

TOLMIN > Zbornik osvetljuje razmere in dogajanje v začetku 18. stoletja, avtorji pa v svojih prispevkih dogodke leta 1713 obravnavajo iz različnih zornih kotov.

Kot je pojasnila direktorica Tolminskega muzeja Damjana Fortunat Černilogar, je zbornik rezultat simpozija, ki so ga pred leti pripravili ob 300. obletnici velikega tolminskega punta.

"Na tem simpoziju so predstavili tudi zelo zanimive prispevke, ki so prinesli tudi nekaj novih spoznanj, vezanih na dogajanje izpred 300 let," je izpostavila Fortunat Černilogarjeva. Avtorji zbornika, ki ga je izdala Zveza zgodovinskih društev Slovenije, uredila pa Dragica Čeč, izhajajo iz različnih generacij in tako prinašajo tudi nekaj novosti.

Posamezni prispevki tako obravnavajo raziskovanje tolminskega punta; pisano besedo in umetnost, ki jo je navdihoval punt; položaj kmeta v času tolminskega punta; dilemo Habsburške monarhije, ali naj prestol zasede ženska in zagotovi obstanek oblasti v družini; nezadovoljstvo in težave z vojaki, ki so prišli v Gorico in deželo, da bi kmete prepričali k vdaji; informacije o osebah, ki so bile zaprte in obtožene aktivnega sodelovanja v tolminskem kmečkem uporu; okoljske neprilike in težave v času punta ter vlogo prostorov in njihove ogroženosti pri odločanju o teži zločinov upornikov.

Tolminski punt je zajel celotno regijo, katere upravno središče je bila Gorica, kjer so leta 1714 generalno preventivno usmrtili enajst na smrt obsojenih najbolj obremenjenih upornikov, med katerimi so bili tudi vodje upora.

STA


Najbolj brano