Zgodovina mejne situacije

“Tehtali smo vsako besedo,” je na odprtju razstave o goriški zgodovini 20. stoletja dejal pobudnik razstave Dario Stasi. Pripravljali so jo skoraj dve leti, premoščali prepreke, naposled je le ugledala luč v muzeju sv. Klare (nasproti pošte). Besedi, ki ju niso uspeli pretehtati, sta bili “osvoboditev” oziroma “okupacija”, obe se nanašata na 1. maj 1945 v Gorici.

Razstava Dolgo goriško stoletje je na ogled do 25. januarja. Foto: Klavdija Figelj
Razstava Dolgo goriško stoletje je na ogled do 25. januarja. Foto: Klavdija Figelj

GORICA >Tehtali so dejstvo, ali je Jugoslavija 1. maja 1945 okupirala Gorico ali jo osvobodila. Obveljala je “njihova”, torej okupacija. Naši zgodovinarji so zmajevali z glavo. Pa smo spet pri njihovi in naši zgodovini, tako pač je ob meji, mejne situacije. Za tretjo besedo, ki bi rešila problem, očitno še ni čas. “Vsem, predvsem pa nam samim, želimo pokazati različne realnosti teh dveh mest,” je dejal Dario Stasi, glavni urednik revije Isonzo Soča, katerega združenje si je razstavo zamislilo in uresničilo. Goriški župan Ettore Romoli, ki je podpisal vabilo na razstavo, je pripomnil, da ima ta prostor marsikaj, nima pa skupne zgodovine, a ta, ki jo prikazujejo v sv. Klari, je ta hip po njegovo še najbolj sprejemljiva. “Najbolj možno skupna danes,” se je izrazil.

Začetek razstave sega pravzaprav v leto 2009, ko so v prilogi revije Isonzo Soča objavili panoramski posnetek goriške ravnine, na katerem so izpostavili 36 točk, pomembnih za goriško 20. stoletje. Uredništvo časopisa se je nato z občinskimi upravami dogovorilo, da bi v Gorici in Novi Gorici postavili podobne panoje, v ta namen so ustanovili delovno skupino s “strokovnjaki z različnih taborov”, ki je leto dni preučevala in tehtala izbrana poglavja zgodovine 20. stoletja.

Panorama z zgodovinskimi točkami je našla mesto tudi na sedanji razstavi, med njimi so denimo Škabrijel, Trstelj, mirensko letališče, spomenik padlim v NOB na Trnovem, fojba pri Nemcih, severna postaja, Trgovski dom, meja leta 1947 ... Spremlja jo 50 panojev s številnimi fotografijami in besedili, ki v štirih jezikih pripoveduje prejšnje stoletje. O Gorici pod Avstro-Ogrsko, pod Italijo in fašizmom, med drugo svetovno vojno in v povojnem času, med hladno vojno in v času padanja zidov. Razstavo spremlja tudi rdeča peterokraka zvezda, ki je bila na pročelju novogoriške železniške postaje: sedaj v muzeju meje na isti postaji.

Stasi v razstavi ali parku 20. stoletja, kot so jo poimenovali, vidi povezovalno moč in moč dialoga, prav tako druga dva govornika otvoritvenega večera, Gian-luigi Chiozza, predsednik Fundacije Goriške hranilnice, in Boris Peric v imenu založnika Transmedije, ki dve desetletji omogoča izhajanje dvojezične revije Isonzo Soča.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano