Zgodbe v poskočnem ritmu

Na festivalu Folkest, ki v Furlanijo Julijsko krajino, Istro in Benečijo že od leta 1979 prinaša glasbo najrazličnejših etničnih barv, bo v prihodnjih dneh gostovalo več privlačnih ustvarjalcev.

Suzanne Vega bo drevi nastopila pred vilo Manin pri Vidmu.
Suzanne Vega bo drevi nastopila pred vilo Manin pri Vidmu.  

PASSARIANO, KOPER> Že nocoj ob 21.15 bo pred vilo Manin v Passarianu pri Vidmu nastopila slovita ameriška pevka Suzanne Vega, ki na tokratni turneji stare uspešnice prepleta s pesmimi prihajajočega albuma, posvečenega ameriški književnici Carson McCullers (1917-1967).

Luka in Tom's Diner pred vilo Manin

Pevko, ki se je izmojstrila v pripovedovanju uglasbenih zgodb, je najprej pritegnila pisateljičina zunanja podoba, “obraz modrega starega otroka, pa tudi antijunaka v noir filmu”. Avtorici romanov Ura brez kazalcev in Svatovavka, ki ju tako kakor kratkoprozno zbirko Tja in nazaj lahko beremo tudi v slovenščini, je Suzanne Vega posvetila vrsto pesmi in jih že pred petimi leti povezala v odrski muzikal Carson McCullers Talks About Love. Zdaj pesmi niza tudi na koncertih in novi album napoveduje s singlom Harper Lee, posvečenim drugi veliki ameriški književnici, letos umrli pisateljici, ki je svetovno slavo dosegla z romanom Ubiti ptico oponašalko.

Suzanne Vega nove pesmi prepleta s številnimi starejšimi uspešnicami: zvrstijo se Marlene on the Wall, Small Blue Thing, Left of Center, In Liverpool, Rosemary in druge, kajpada pa ne manjkata niti največji, Luka in Tom's Diner.

Pevko in kitaristko, ki je pred nekaj dnevi dopolnila 57 let, na turneji spremlja dve leti starejši kitarist irskega rodu Gerry Leonard, najbolj znan po dolgem in plodnem sodelovanju s pokojnim Davidom Bowiejem; spremljal ga je tako na turnejah kakor na albumih Heathen (2002), Reality (2003) in The Next Day (2013), sodelovala pa sta tudi pri pisanju pesmi.

Na nocojšnjem koncertu pred vilo Manin bodo na voljo neoštevilčena sedišča. Za vstopnico je treba odšteti 15 evrov.

V Kopru brazilski ritmi in neapeljski saksofon

Brezplačen pa bo konec tedna vstop na Carpacciov trg v Kopru. V petek ob 21.30 bo tam nastopila živopisna brazilska skupina Roda do Cavaco, ki z akustičnimi brenkali in tolkali vdihuje ritem tradicionalni domači glasbeni zvrsti pagode, tako poskočni, da je ob njej nemogoče ne migati ali celo zaplesati. V skupini, razpeti med São Paulo, Rio de Janeiro in Pariz, se bratijo Fernando Cavaco, Matthieu Doat, Erivelton Silva, Rodrigo de Oliveira, Natallino Neto in Boca Rum.

V soboto, prav tako ob 21.30, bo na istem prizorišču novi album O'Sanghe predstavil saksofonist James Senese, ki se je pred 71 leti v Neaplju rodil domačinki in ameriškemu vojaku afroameriških korenin. V bogati polstoletni karieri je prepletel italijansko pesem, funk, jazz, rock, blues in še marsikaj. V šestdesetih letih se je uveljavil kot član zasedbe The Showmen, sredi sedemdesetih pa je z bobnarjem Francom Del Pretejem ustanovil še danes živo skupino Napoli Centrale, v kateri je pred začetkom samostojne kariere kot basist nastopal veliki Pino Daniele.

Napoli Centrale bo Seneseja spremljal tudi v Kopru; zaigrali bodo klaviaturist Ernesto Vitolo, basist Gigi de Rienzo in bobnar Fredy Melfy.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano