Zgodbe, ki vedno znova očarajo

Plesni klub Idrija tako kot pač vse plesne dejavnosti malenkostno financirajo iz športnega proračuna. Plesalci in občinstvo, ki uživa v njihovih predstavah, pa se bolj nagibajo k umetnosti ter uživajo v svoji in kulturni rasti Idrije. Nedeljska, v zimsko pravljico povezana predstava približno 150 plesalcev, je znova napolnila tukajšnjo največjo - modro - dvorano.

V klubu plešejo vse generacije, a daleč največ je mladih. Foto: Saša Dragoš
V klubu plešejo vse generacije, a daleč največ je mladih. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Plesni klub Idrija je 11-letna zgodba o uspehu. Dovolj dolga, da se je po začetni evforiji množično plešoče Idrije, ustalila pri 200 plesalcih. Večina - približno 150 - je v nedeljo zaplesala v modri dvorani, ki je bila tudi tokrat, kot običajno ob njihovih nastopih, polna.

Člani kluba - od cici junakov do babic in dedkov - januarja odplešejo najboljše iz učno družabnih plesnih ur minulega leta ter predstavijo vse, ki so želi uspehe na državnih in svetovnih tekmovanjih. Teh je veliko. Skozi enajst let so si mlajše skupine, lani pa prvič tudi članice, priplesale več deset naslovov evropskih in svetovnih prvakinj in podprvakinj. Tudi lani! Čeprav tekmovanja, še zlasti, ko gre za živahni hip-hop, v katerem najpogosteje žanjejo uspehe idrijske plesalke, dajejo plesu športni pečat, pa s svojimi gibalnimi zgodbami in sporočili segajo globoko na kulturno umetniško polje. Bogatijo sebe, s prireditvami in posameznimi nastopi pa vso Idrijo.

Tremo, ko zaplešejo pred številnim občinstvom, so za seboj pustili vsi. Tokrat je prav dobro šlo tudi damam, ki so se premierno predstavile z enim sodobnejših “line” plesov. Z željo po obuditvi v Idriji pozabljene plesne kulturne tradicije, se je vse skupaj leta 2006 tudi začelo. Osem parov se je ogrelo za srečevanja ob standardnih plesih. S pomočjo slovite Urške, plesnega kluba iz Ljubljane in njenih trenerjev, so zasnovali klub, na čelo postavili profesorico slovenščine Lidijo Kleindienst, uredili plesno središče in botrovali plesnemu razcvetu. Uvodna leta, ki jih je preplesalo približno 400 članov, so za njimi. 200, kolikor se jih v vsemogočih sodobnih in standardnih plesih vrti v zadnjih letih, še botruje enemu bolj množičnih in dejavnih društev v občini.

Ker je medtem zrasel rod domačih trenerk, so plesno vzgojo razširili na vse večje kraje v občini in v sosednje Cerkno. Na nedeljski, v simpatično pravljico povezani predstavi (sami ji rečejo produkcija), so se zato trenerkam zahvalili. Najmlajšima - Idrijčanki Kaji Trebše, Cerkljanki Janji Kravos in Idrijčanki Milojki Božič, ki vse od začetka vodi čutno najbolj izrazne orientalske plese.

Ker se v klubu bučno spodbujajo, so trenerkam in plesnim skupinam tudi v nedeljo namenjali doneče zahvale. Ko so jo Renati Alibegović, se je dvorana dobesedno zatresla. Trenerka, zvezda stalnica iz Urškinih vrst, je botra največjih uspehov idrijskih mladih plesalk (pogrešajo nekaj več fantov in mož), avtorica zgodb, med njimi umetniških mojstrovin (koreografij), povezovalka prireditev in seveda plesalka.

“Rada prihajam v Idrijo , v njeno veliko plesno družino. Po desetletju se tu počutim kot doma. Pogosto je naporno. Ko pa se poleti odpravim na dopust, treninge v Idriji že po nekaj dnevih pogrešam,” je ob desetletnici kluba povedala Renata. V klub se iz Ljubljane vozi tudi enajsto leto in s plesno pravljico je v nedeljo znova očarala.

Po desetletju trdega dela in vodenja kluba pa je dolžnost odložila Lidija Kleindienst. Odveč je zapisati, da je tudi ob zahvali njej v dvorani zabučalo. “Novi predsednici kluba Poloni Ozebek Lampe stojim ob strani. Vem, da sem klub zaupala vešči predsednici. Klub pa je tudi trden. Srečna sem, ker nismo botrovali muhi enodnevnici, pač pa smo razvili dejavnost, v kateri se je našlo veliko Idrijčanov, predvsem mladih,” je povedala Kleindienstova.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano