Zgodba o našem času

Na oder Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica se vrača Beraška opera. Glasbeno komedijo v režiji Vita Tauferja bodo jutri uprizorili dvakrat: ob 11. in ob 20. uri.

Na odru SNG Nova Gorica bo jutri spet zaživela Beraška 
opera. Foto: SNG NovaGorica/Sebastian Cavazza
Na odru SNG Nova Gorica bo jutri spet zaživela Beraška opera. Foto: SNG NovaGorica/Sebastian Cavazza

NOVA GORICA > Vito Taufer se je pri prvi slovenski uprizoritvi Beraške opere (premiera je bila konec marca) oprl na motive Johna Gayja, Wilhelma Pabsta, Berolta Brechta in Vaclava Havla. Napisal je lastno besedilo, do končne podobe pa ga je oblikoval s soustvarjalci predstave. Izvirne songe je - tokrat v knjižni slovenščini - napisal Iztok Mlakar, glasbeno obleko pa jim je ukrojil Aleksander Pešut - Schatzi. Po Tauferjevih besedah zgodba Beraške opere govori o našem času: “Uprizoritev prikazuje spopad moči in ljubezni v mafijskem podzemlju in obenem izrisuje skorumpiranost družbe. V središču je romantični junak, ki je posledica družbene klime po iluziji. Iskanje identitete moškega je zavito v številka aktualna politična vprašanja.”

V glasbeno komedijo je postavil 15 igralcev: nastopajo Kristjan Guček, Radoš Bolčina, Ana Facchini, Urška Taufer, Gojmir Lešnjak Gojc, Patrizia Jurinčič Finžgar, Arna Hadžialjević, Medea Novak, Maša Grošelj, Matija Rupel, Jure Kopušar, Žiga Udir, Žiga Saksida, Andrej Zalesjak in Iztok Mlakar, glasbo pa v živo izvajajo David Trebižan, David Šuligoj in Roman Kobal.

MI


Najbolj brano