Ženske in psihadelija

Mednarodni festival Druga godba bo v 31. izdaji posvečen ženskim glasovom. To bo poleg psihadelije ena od treh rdečih niti letošnjega programa. Festival ohranja koncept, ki so ga organizatorji vpeljali lani - 29 ur glasbe brez predaha z enotno festivalsko vstopnico.

Za udaren zaključek bo poskrbela Batida.
Za udaren zaključek bo poskrbela Batida. 

LJUBLJANA > Psihadelija v glasbah z različnih koncev sveta bo poleg ženskih glasov drugo osišče letošnje izvedbe, tretji fokus bo založba Glitterbeat, lani izbrana za najboljšo založbo na največjem glasbenem sejmu na svetu - Womexu.

Druga godba (letošnja izdaja bo potekala od 28. do 30. maja), ki je po presoji revije Songlines Magazine iz Velike Britanije že peto leto zapored eden od 25 najboljših mednarodnih festivalov, se bo tako začela s konferenco o fenomenu Glitterbeat in koncertom taboriščnega bluesa Azize Brahim iz zahodne Sahare. Sledila bo mavretanska zvezdnica Noura Mint Seymali, za zaključek prvega večera pa bo poskrbel legenda dub glasbe Dennis Bovell.

Kot poudarja vodja programskega odbora Bogdan Benigar, so ogrevalni četrtkov večer ohranili po lanski odločitvi, da 29 uram glasbe pridajo dodatne vsebine, ki sicer ne bi prišle do izraza.

Petkovo dogajanje bosta po pogovorih o življenju z dubom, o čemer bo spregovoril Bovell, in ženskah v glasbah sveta, na katerem bosta med drugim sodelovali Aziza Brahim in Brina Vogelnik, uvedla maroško-francoska festivalska povratnica ter ljubljenka občinstva Hindi Zahra in ameriška skupina Tune-Yards, ki je pred leti že koncertirala na Metelkovi. Zasedba z glasbenico Merril Garbus na čelu po Benigarjevih besedah prestopa meje žanra glasbe sveta in bo predstavljala, kot napoveduje, udarni prispevek k letošnji Drugi godbi.

Libanonska pevka Yasmine Hamdan slovi kot odlična interpretka, ki v svoji godbi prepleta a folk, etno ali elektro, in je zapeljevala v Večnih ljubimcihJima Jarmuscha. Hayvanlar Alemi, ki bo prav tako nastopila v petek, napovedujejo kot psihadelična folk rock atrakcijo iz Ankare, britanski Sons of kemet pa prihajajo z mešanico jazza, elektra in psihadelije.

Sobotni koncertni del bo namenjen ženskemu kvartetu z Dunaja, poimenovanemu Madame Baheux, pevcu iz BiH Božu Vreću ter vsestranski španski glasbenici Silvii Perez Cruz, ki bo ob spremljavi flamenko kitarista Totija Solerja ena največjih poslastic festivala. Iz Italije pa prihaja zasedba Canzionere Grecanico Salentino, s tradicionalno plesno glasbo pizzica, ki ji dajeta poseben čar vokal Marie Mazzotte in ples Silvie Perrone.

Na oder Druge godbe se letos vrača tudi Katalena. Zasedba, ki spoštljivo in igrivo meša slovensko ljudsko pesem z drugimi žanri, bo predstavila novo ploščo (izštevank) Enci benci Katalenci. Festival, ki bo imel več prizorišč - poleg Cankarjevega doma še Kino Šiška, Metelkove, Stare mestne elektrarne in Pritličja - projekt Ba-rock, v sklopu katerega bodo najmlajši spoznali različne glasbene tradicije, odigrane skozi slovenske ljudske pesmi.

Letošnjemu festivalu bo piko na i postavila Batida - “zaokrožena umetniška ideja Pedra Coquenãua, ki v živo odigrano in semplano afriško in karibsko plesno glasbo povezuje s plesnimi vložki in aktualnopolitičnimi video sporočili,” še napovedujejo na Drugi godbi.

MI, STA


Najbolj brano