Zemlja, vino, podeželje

Drevi se s kulturnim programom v Gradišču nad Prvačino začenjajo že 7. Gregorčičevi dnevi. Tri zaporedne petke se bodo v Goriškem literarnem klubu GOvoRICA s soorganizatorji spomnili pesnika Simona Gregorčiča (1844-1906) in njegovega prispevka v slovensko kulturno-literarno zakladnico.

Program že 7. Gregorčičevih dnevov so predstavili (z leve) 
vinar in pesnik Matjaž Ščurek, sekretarka novogoriške turistične zveze Dejana Baša, direktorica knjižnice Irena 
Škvarč,  predsednica Goriškega literarnega kluba GOvoRICA 
Darinka Kozinc in Megi Rožič, ki bo povezovala dogajanje.  Foto: Ana Cukijati
Program že 7. Gregorčičevih dnevov so predstavili (z leve) vinar in pesnik Matjaž Ščurek, sekretarka novogoriške turistične zveze Dejana Baša, direktorica knjižnice Irena Škvarč, predsednica Goriškega literarnega kluba GOvoRICA Darinka Kozinc in Megi Rožič, ki bo povezovala dogajanje.  Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Letošnji Gregorčičevi dnevi, ki jih že sedmo leto zapored prireja Goriški literarni klub GOvoRICA v sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka, KS Gradišče, Društvom Gradiškovci, novogoriško turistično zvezo in drugimi ustanovami, bodo v znamenju pesnikovega verza 'Pod trto bivam zdaj ...'.

“Sodelujoči bodo tokrat predstavili navezanost Gregorčiča na naravo, gore, rodno zemljo, vino in podeželje,” pojasnjuje mag. Darinka Kozinc, predsednica Goriškega literarnega kluba GOvoRICA.

Drevi bosta v kulturnem domu v Gradišču nad Prvačino po nastopu Gradiških slavčkov ter recitala Gregorčičevih pesmi “poklepetala” pesnika Boris Pangerc in Radivoj Pahor. Sledil pa bo nastop dua Bakalina iz Čadrga.

Prihodnji petek popoldne se bodo pesniku poklonili ob njegovih spomenikih v Gorici in Novi Gorici, nato pa v Goriški knjižnici Franceta Bevka priredili okroglo mizo na temo poezije, trte, vina in zemlje. Sodelovali bodo dr. Zoran Božič, slavist in sadjar, mlad briški pesnik in vinar Matjaž Ščurek in prapranečak Simona Gregorčiča Pavle Gregorčič. Beseda bo ob tem tekla tudi o pesnikovi povezanosti z zemljo, ruralnostjo in Bogom. Slavnostna nagovora bosta imeli pesnikovi sorodnici Jasna Čebron in Janja Bužinel.

Letošnji Gregorčičevi dnevi se bodo sklenili 2. junija v Vrsnem pri pesnikovi rojstni hiši, kjer bodo priredili pester kulturni program.

Prireditelji so se tokrat odločili, da dogajanje še razširijo in ga povežejo s kulturnim turizmom. Tako bodo na vseh treh letošnjih obeleženjih Simona Gregorčiča s svojo žlahtno kapljico prisotni tudi vinarji iz Vipavske doline in Goriških brd. AC


Najbolj brano