Zbornik, stkan iz iskric, nasmehov in bodic

Idrijsko društvo RIS je na kar 350 straneh natisnilo izbor lanske literarne bere svojih članov in sopotnikov. Med bralce je tradicionalni zbornik Zaris v čas poslalo minuli teden, predsednica društva Ivana Gantar pa je v nedeljo predstavila še svoj knjižni prvenec V sekundi od angela do hudiča.

Osmi zbornik Zaris v čas so predstavile  (z desne) predsednica 
društva Ivana Gantar, urednica Ana Balantič in opremljevalka 
Ana Mihorič. Foto: Saša Dragoš
Osmi zbornik Zaris v čas so predstavile (z desne) predsednica društva Ivana Gantar, urednica Ana Balantič in opremljevalka Ana Mihorič. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA, ŠEBRELJE > Zbornik Zaris v čas 2016, osmi po vrsti, je najzajetnejši doslej, saj prinaša raznovrstno branje izpod peres vseh članov literarnega društva RIS, prvič pa tudi njihovih sopotnikov in še natečajna dela idrijskih gimnazijcev. Uredila ga je vsestranska Ana Balantič, fotografije značilnih idrijskih rastlin, ki krasijo naslovnico in ločujejo avtorje v zborniku, pa so delo Alenke Mihorič.

Literati so zbornik med bralce pospremili s prebiranjem svojih del. Za prijetno glasbeno kuliso so poskrbeli mladi idrijski glasbeniki.

Zbornik prinaša pregled lanskega udejstvovanja društva na več deset lastnih literarnih prireditvah, natečajih in sorodnih, na različnih koncih države. Posebno mesto namenja nastopom in uspehom posameznih članov, osrednji del pa sestavljajo vezana in nevezana besedila kar 46 sodelujočih avtorjev vseh generacij.

“Zbornik je ves stkan iz iskric, nasmehov in bodic. To pomeni, da tudi tokrat v branje pošiljamo vsebino razgrnjenih duš. Zapisano pišočemu namreč pomeni prav to,” mu je v popotnico napisala predsednica društva Ivana Gantar. Sama je v nedeljo, na rodni domačiji Pr'Jerebu v Šebreljskem Vrhu, predstavila svojo prvo knjigo V sekundi od angela do hudiča. Z njo je segla v otroštvo, k pokojnim staršem, v veliko družino in na odmaknjen dom. Zelo globoko je razgrnila svojo dušo, se odkrito sprehodila med peklom in rajem ter med dobrim in zlim zaključila, da je bila popotnica odlična in njeno otroštvo - daleč od ponorelega sveta - srečno.

“Sedaj, ko držimo v rokah v spomladansko zeleno barvo odeto njeno mladost, se nam je Ivana kot osebnost prikazala v čisto posebni luči. Zato se poglobimo v zapisano in za nekaj časa zaživimo njeno takratno življenje. Zahvalimo se ji, da je v svet poslala nekaj tako edinstvenega za te kraje in njene prebivalce,” je knjigi v popotnico zapisala Ana Balantič.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano