Zapelji me slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja

Celovečerni prvenec Marka Šantića Zapelji me je slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja, so sporočili iz Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev. Film, ki je prejel več nagrad, med njimi lani tudi vesno za najboljšo režijo, je svetovno premiero doživel 16. oktobra na festivalu v Varšavi, kjer si je prislužil posebno omembo.

Janko Mandić in Nina Rakovec v Zapelji me
Janko Mandić in Nina Rakovec v Zapelji me 

LJUBLJANA > Strokovna žirija v sestavi Radovan Mišić, Rok Biček, Darko Herič, Matija Šturm, Alenka Nahtigal, Miloš Kalusek in Matjaž Zajec je film režiserja in scenarista Šantića Zapelji me izbrala izmed štirih filmov v ožjem izboru. V igri so bili še Inferno režiserja Vinka Möderndorferja, Gremo mi po svojeMihe Hočevarja in film režiserja Tomaža ŠnebergerjaIzgubljen, da najden, so sporočili z Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev.

Film Zapelji me je portret mladih ljudi, ki edino zavetje najdejo takrat, ko stopijo skupaj, vendar jih usoda pogosto vleče na nasprotne strani. Luka, ki ga igra Janko Mandić, odhaja iz mladinskega doma, edinega zatočišča, kjer je preživel zadnjih devet let. Želi si odkriti, kje je pokopan njegov oče. V službi se zaljubi v Ajdo (Nina Rakovec), živahno dekle, s katero ima razmerje. Pri iskanju odgovorov iz preteklosti izve za družinsko skrivnost, ki ga šokira. Luka spozna, da je njegovo trenutno edino zatočišče ljubezen do Ajde, ki pa pred njim skriva svoje prave občutke.

Poleg Mandića in Rakovčeve v filmu, ki je nastal v produkciji Igranega programa Televizije Slovenija, nastopajo še Nataša Barbara Gračner, Peter Musevski, Dario Varga, Primož Pirnat in Gregor Zorc.

STA


Najbolj brano