Zakaj je Nirvana pred 25 leti nastopila v Miljah in ne v Ljubljani

V sredo 16. novembra bo minilo natanko 25 let od legendarnega nastopa ameriške grunge zasedbe Nirvana v gledališču Verdi v Miljah. Tržaški časnik Il Piccolo je osvetlil ozadje koncerta in postregel s številnimi zanimivostmi iz organizacijskega ozadja.

 Foto: Youtube: Rodjo3
Foto: Youtube: Rodjo3

MILJE, TRST, LJUBLJANA > Koncert je bil sprva načrtovan v Ljubljani, a se je zaradi desetdnevne vojne v Sloveniji in nestabilnega Balkana Nirvanin menedžment odločil, da koncert izpeljejo v Miljah. Pobudo za koncert v Sloveniji je dala slovenska booking agencija Buba, ki še dandanes v Slovenijo pripelje marsikatero obetavno zasedbo. Za to kompromisno rešitev se je Nirvanin menedžer Russel Warby odločil, da ne bi razočaral in se preveč odaljil od slovenskega in hrvaškega občinstva.

Prvi faks je Nirvaninemu menedžerju Irena Povše iz agencije Buba po pisanju Il Piccola poslala 20. marca 1991, predlagala pa mu je tri koncerte v Sloveniji. A 25. junija Slovenija razglasi svojo neodvisnost in začne se desetdnevna vojna. 16. julija Povšetova Warbyju pošlje še en faks: “Zaradi trenutne nestabilne situacije na Balkanu menim, da ste najverjetneje izgubili upanje, da pripeljete zasedbo v naše kraje.” Predlagala mu je samo en datum v Ljubljani. Do konca oktobra leta 1991 pa se je Nirvanin menedžer odločil, da koncert bo, toda v Italiji. Najprej se je menedžer odločal med Mithos Rock Clubom v Meolu v okolici Benetk in gledališčem Miela v Trstu.

V sredo ob 20.30 v gledališču Verdi pripravljajo poseben večer, kjer bodo z organizatorji, novinarji in oboževalci najprej obujali spomine na koncert, kasneje bo sledil glasbeni program z zasedbo Poottana Play For Money - Nirvana Tribute Band.

Organizacijo koncerta v Trstu si je izboril Globogas Spettacolo. Začeli so z oglaševanjem koncerta, ki naj bi se zgodil v Mieli, a Nirvana tam nikoli ne nastopi. Nirvana ni želela nastopiti v gledališču, kjer so sedeži. V Mieli so bili sedeži fiksni, zato je nato padla odločitev za gledališče Verdi v Miljah, kjer imajo snemljive sedeže, je za Il Piccolo povedal Fabrizio Comel iz Globogasa.

V organizaciji miljskega koncerta se pridruži še društvo Frausin, ki ga je vodil Giorgio Marzi, njegova hči, sedanja županja Milj Laura Marzi pa je bila med 500 obiskovalci koncerta. Med znanimi osebnostmi je bil tudi tedaj 25-letni Teho Teardo, ki danes sodeluje z Blixo Bargeldom in piše filmsko glasbo za številne režiserje, najbolj znano je njegovo sodelovanje s Paolom Sorrentinom. “Spomnim se dveh stvari. Fanta, ki se je vrgel z odra v množico in si je zagotovo zlomil nogo. Druga pa je, da je Cobaina v obraz zadela pločevinka piva, on pa se ni niti zdrznil. Bil je odsoten, daleč od sebe,” je povedal Teardo za Il Piccolo.

Časnik postreže še z eno tržaško anekdoto. Dan pred miljskim koncertom sta Kurta Cobaina, Krista Novoselića in Davea Grohla s fiatom uno v tržaški Nutty Bar (kasneje znan kot Iguana) pripeljala Cristian in Denis Furla. Vodja lokala Lorenzo Fragiacomo se tudi spominja odsotnega Cobaina, Novoselić naj bi veselo pil viski in socializiral z gosti lokala iz Jugoslavije, Grohl pa se mu je zdel najbolj radoživ.

Miljski koncert si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Spletno uredništvo


Najbolj brano