Zadnja velika dama policijskih kriminalk v kritičnem stanju

Priljubljena 84-letna britanska avtorica kriminalk Ruth Rendell, ki je v svoji 50-letni karieri objavila več kot 60 knjig, je zaradi kapi v kritičnem stanju, so sporočili iz založbe Penguin Random House. Rendellova slovi po svojih psiholoških srhljivkah, uspešna pa je tudi televizijska serija The Ruth Rendell Mysteries.

Priljubljena 84-letna britanska avtorica kriminalk Ruth Rendell, ki je v svoji 50-letni karieri objavila več kot 60 knjig, je zaradi kapi v kritičnem stanju
Priljubljena 84-letna britanska avtorica kriminalk Ruth Rendell, ki je v svoji 50-letni karieri objavila več kot 60 knjig, je zaradi kapi v kritičnem stanju 

LONDON > Pisateljico je kap zadela 7. januarja. Francoski založnik njene najnovejše knjige Jean-Claude Berline je dejal, da je Rendellova že več dni v komi, njeno stanje pa se zdi nepovratno.

Rendellova je ustvarila lik inšpektorja Reginalda Wexforda, ki se je pojavil v njenem prvem romanu From Doon with Death, "upokojila" pa ga je v enem od novejših romanov The Valut iz leta 2011. Kljub temu je nadaljevala s pisanjem in zadnjo knjigo, naslovljeno The Girl Next Door, objavila lani.

Britanska kraljica Elizabeta II. jo je leta 1997 imenovala za baronico, je pa tudi članica lordske zbornice. Prejela je več nagrad angleškega združenja avtorjev kriminalk ter tri nagrade edgar, ki jih podeljuje združenje Mystery Writers of America.

Bila je dobra prijateljica lani preminule priznane avtorice kriminalk P. D. James. Berline je dejal, da je po smrti Jamesove Rendellova ostala "zadnja velika dama policijskih kriminalk".

Dela Rendellove so prevedena v 25 jezikov. Več kot 15 romanov je dostopnih tudi v slovenščini, med novejšimi prevodi so dela Tatica, Zadnji stisk rok in Nemirno mesto.

STA


Najbolj brano