Začenja se primorski pevski maraton

Na reviji Primorska poje, ki je obenem ena največjih manifestacij ljubiteljske kulture pri nas in svojevrsten evropski fenomen, bo letos na 30 koncertih tostran in onstran meje prepevalo 206 zborov. Številka sicer ni rekordna, a na Zvezi pevskih zborov Primorske so zadovoljni: letos je namreč vzbrstel podmladek - primorski pevski karavani se pridružuje kar 10 novih sestavov. Prvi koncert tokratne revije bo v petek ob 20. uri na gradu Dobrovo.

 Na letošnji, 46. reviji,  se bodo zvrstili koncerti po 30 krajih na Primorskem in v zamejstvu.  Foto: Maksimiljana Ipavec
Na letošnji, 46. reviji, se bodo zvrstili koncerti po 30 krajih na Primorskem in v zamejstvu.  Foto: Maksimiljana Ipavec

PRIMORSKA > Pevska manifestacija, ki jo v sodelovanju pripravljajo Zveza pevskih zborov Primorske, Zveza slovenskih kulturnih društev Trst, Gorica in Videm, tržaška Zveza cerkvenih pevskih zborov, Zveza slovenske katoliške prosvete iz Gorice ter Javni sklad za kulturne dejavnosti, je letos posvečena 70-letnici konca druga svetovne vojne in 110. obletnici rojstva skladatelja Ubalda Vrabca (1905-1992). “Tržaški skladatelj Ubald Vrabec je pomembno zaznamoval naš pevski prostor, lahko ga ujamemo v sporočilnost njegovega časa, tistega pred vojno, med vojno in razburkanega življenja Primorske po vojni. V svojo glasbo je ujel borbo in boj, ljubezen, kulturo Slovencev, vero in duhovnost, otroškost in starost,” pravi predsednik Zveze pevskih zborov, Anton Baloh.

Na Zvezi pevskih zborov Primorske so se odločili, da za tokratno revijo potek prijav malce predrugačijo - zbori so se lahko prijavili prek prenovljene spletne strani, rok za prijavo pa je bil za mesec dni krajši kot minula leta. “Da prijave zbiramo do 30. novembra smo se odločili predvsem zaradi organizacije. S tem smo se želeli izogniti 'sindromu zadnjega trenutka', saj organizacija takšne revije zahteva precej koordinacije, zbiranja materiala in preverjanja. Ta rok bo ostal tudi v naprej,” napoveduje Monika Kontelj.

Odzven obeh obletnic letošnje revije bo seveda mogoče tudi slišati, čeprav, kot pravi Monika Kontelj, ki je na Zvezi pevskih zborov Primorske septembra lani nadomestila dolgoletnega tajnika Ivana Tavčarja, programa in vrste pesmi sodelujočim zborom niso pogojevali: “Marsikateri zbor je pripravil pesmi s partizansko oziroma domoljubno tematiko. Med skladbe, s katerimi se bodo predstavili na reviji, pa je tudi precej del Ubalda Vrabca. Zelo razveseljivo in spodbudno se nam zdi, da se večina zborov predstavlja s slovenskimi skladbami.”

Na otvoritvenem koncertu 46. Primorske poje bodo nastopili Mladinska vokalna skupina AnaKrousis, ki jo vodi Jari Jarc, Ženska vokalna skupina Barkovlje pod vodstvom Aleksandre Pertot, Mešani cerkveni zbor Volče z zborovodjo Eriko Bizjak, Pevska skupina Tuščak Bač, ki mu dirigira Morena Hostinger, Ženska vokalna skupina Šmihel pod vodstvom Tjaše Smrdel, Mešani pevski zbor Tabor iz Lokve z zborovodjo Miranom Žitkom ter Dekliška vokalna skupina Bodeča neža, ki jo vodi Mateja Černic.

Pevski podmladek

Posebej so veseli pevskega podmladka. Letos bo namreč na Primorski poje nastopilo kar 10 novih pevskih sestavov. Pet - Mladinska Vokalna skupina AnaKrousis, Ženski cerkveni pevski zbor Rojan, Združeni zbor Nediške doline, Dekliška vokalna skupina Primorsko in Vokalna skupina Vikra - jih prihaja iz zamejstva, druga polovica: Vokalna skupina Lijak -Vogrsko, Vokalna skupina Vanda Križaj, Zbor igralske skupine Drežnica, Klapa Planta in Kraška klapa Sežana pa s te strani meje.

V zadnjih petih letih na Zvezi pevskih zborov Primorske opažajo, da nastaja vse več manjših sestavov: od klap do vokalnih skupin, ki so bodisi ženske, bodisi moške - mešanih ni. “Že nekaj let pa se ni na revijo na novo prijavil noben zares velik zbor. Manjši sestavi verjetno nastajajo, ker se je v takšni skupini lažje usklajevati glede vaj in nastopov. Prisotnost na vajah je običajno večja in bolj redna kot pri velikih zborih. Pa tudi prijateljske vezi, ki se spletejo v manjših sestavih, so običajno bolj močne,” razmišlja Konteljeva in dodaja, da so v zadnjih letih na Primorski poje ena večjih novosti klape. Letos jih sodeluje pet, vse zapojejo kakšno dalmatinsko, a na sporedu imajo tudi kakšno slovensko narodno ali umetno pesem.

V soboto bosta koncerta v Braniku (ob 18. uri) in v Marijinem domu v Trstu (ob 20.30), v nedeljo ob 18. uri pa se bo primorska pevska karavana ustavila v Biljah.

Tokrat brez koncerta na Hrvaškem

Koncerti se bodo, tako kot je običajno, vrstili ob koncih tedna. Letos sicer primorska pevska karavana ne bo potovala na Hrvaško, se ji bo pa na različnih koncertih (10 jih bo v zamejstvu, 20 na slovenski strani Primorske), pridružilo pet zborov s Hrvaške. Med stalnicami revije ostaja koncert v Trbižu, kjer si že tradicionalno podata roke Primorska in Koroška poje. Letos sicer ne bo koncerta na Hrvaškem, bo pa na različnih koncertih revije zapelo pet zborov s Hrvaške in en zbor z Madžarske.

46. revija Primorska poje se bo sklenila 26. aprila, ko bosta koncerta v Zavarhu v Benečiji in v Trenti.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano