Zabava z Avsenikom in Cohenom

Letošnji tradicionalni božično-novoletni koncert, ki ga je v domači športni dvorani pred dnevi pripravila Pihalna godba Divača, se je razlikoval od prejšnjih, saj so z njim sklenili praznovanje svoje 60-letnice. Ob takšnem jubileju se je zato zbralo natanko 60 godbenikov, polna dvorana pa ni skrivala navdušenja nad zelo pestrim programom.

Na jubilejnem koncertu so donele tudi  pesmi Leonarda 
Cohena, skupin Toto in Metallica, Slavka Avsenika, Johanna 
Straussa starejšega ...  Foto: Špela Razpet
Na jubilejnem koncertu so donele tudi pesmi Leonarda Cohena, skupin Toto in Metallica, Slavka Avsenika, Johanna Straussa starejšega ...  Foto: Špela Razpet

DIVAČA > “Za nami je še eno uspešno leto,” je zadovoljen dirigent Boris Benčič. “Lanski decembrski novoletni koncert smo januarja ponovili v Senožečah, v amfiteatru Kosovelovega doma smo s koprskim orkestrom nastopili na slavnostni podelitvi priznanj in nagrad. Imeli smo še dve reviji in turnejo Super (Z)godba s koprskim pihalnim orkestrom, tri dni smo nastopali v Kobaridu, Sežani in Kopru, sledili so še tradicionalna budnica in budnica v televizijski oddaji Dobro jutro, nastop na divaškem občinskem prazniku ter festival in dva koncerta v Španiji.”

Na jubilejnem koncertu v domačem kraju je uvodni skladbi Forever shining sledila točka šolskega pihalnega orkestra Mavrica pod vodstvom sežanskega dirigenta Iva Bašiča, med katero je zaigral skladbi Garage band in Kids play Disney. Zaigrali so pesem Leonarda Cohena Hallelujah, med katero je zapel član godbe, pozavnist Tomaž Boškin. Pri skladbah skupine Toto, se mu je za mikrofonom pridružila še flavtistka Erika Šavli, ki je v nadaljevanju zapela še slovensko zimzeleno Med iskrenimi ljudmi.

Občinstvu so ob spremljavi Matjaža Klopčiča na električni kitari postregli še s pesmima skupine Metallica. Program so obogatili tudi harmonikarski orkester Nika Polesa, ki je zaigral pesmi Ne prižigaj luči in Gasilska polka ter dvorano popolnoma razigral, da se je z bučnim aplavzom v ritmih skladbe pridružila orkestru.

Ansambel Brkinski trio je zaigral in zapel avtorski skladbi Dišali so tvoji lasje in Prelepi Brkini, nastopila je šolska plesna skupina pod mentorstvom Taje Tavčar in Šolski pevski zbor pod vodstvom Ade Škamperle, ki je zapel venček zimzelenih. Na prireditvi, ki jo je povezoval Peter Poles, je županja Alenka Štrucl Dolgan zbranim voščila vesele praznike, orkestru pa čestitala ob jubileju in mu zaželela še veliko uspehov.

“V čast in ponos mi je delati z njimi in biti njihov predsednik,” ponosno pravi predsednik divaškega pihalnega orkestra Dobrivoj Subič. “To so otroci, mladina, pa tudi odrasli, medgeneracijski orkester, ki zna narediti čudeže. Kar nekaj godbenikov je zraslo v Divači - nastopajo kot Dej še 'n litro, Donald Trumpet in Balkan Boysi. Godbeniško dejavnost je na Kras in Brkine prinesla prav naša divaška godba.”

Pripravili so še dve presenečenji: z dobrodelnimi in sponzorskimi prispevki so zbrali denar za nakup novega roga za nadarjeno godbenico Andrejo Popovič, pihalni orkester pa je premierno predstavil še svojo himno Divača, ki jo je zapel Tomaž Boškin.

Druženje je zaokrožila skladba, brez katere ne mine noben njihov koncert, kajpada Radetzky marš, manj-kala pa ni niti Golica, ki že skoraj velja za skupno himno vseh pihalnih orkestrov.

ŠPELA RAZPET


Najbolj brano