Za začetek malijski trubadur

Festival Glasbe sveta bo tudi letos v okolju gradu Kromberk vse avgustovske torke mešal zvoke glasb sveta z dobrotami, ki jih pridelajo domača zemlja in ljudje. Letošnjo izdajo bo jutri odprl malijski virtuoz na kitari in pevec Hahib Koite, eden najbolj znanih afriških glasbenikov.

Tretji festival Glasbe sveta bo jutri zvečer odprl malijski glasbenik Habib Koite z zasedbo Bamada
Tretji festival Glasbe sveta bo jutri zvečer odprl malijski glasbenik Habib Koite z zasedbo Bamada 

KROMBERK > Tretjič zapored bodo poletni večeri na gradu Kromberk gostili glasbe sveta (worldmusic), v katerih se združujejo pretežno etno in jazz zvrsti. Kot je napovedal programski vodja Aleks Vičič, bo za uvod poskrbel malijski glasbenik Habib Koite z bendom Bamada, ki ga spremlja že od leta 1988. Habib je potomec griotov, malijskih trubadurjev, ki so tradicijo prenašali iz roda v rod, združujejo pa glasbo vseh etničnih skupin Malija. Habib svojo glasbo imenuje danssa doso: danssa pomeni ritem, značilen za kraj Keyes, od koder izvira, doso pa je glasba malijskih lovcev, ki velja za eno najstarejših glasbenih tradicij Malija. Habib je svoj prvi studijski posnetek - izšel je leta 1991, poimenoval Cigarette a bana, tri leta pozneje pa je izdal prvi album Muso Ko. Na gradu Kromberk bodo z njim nastopili basist Abdoul Wahab Berthe, klaviaturist in vokalist Charly Auguste Coulibaly, na kitaro, banjo bo igrala Issa Kone, na tolkanal in calebasse pa Mama Kone, predstavili pa bodo nov album Soô.

Tudi na letošnjem festivalu se obeta butična ponudba na stojnicah Dobrote sveta. Svoje pridelke bodo ponujali oljarji, vinarji, sirarji, čebelarji in še mnogi drugi z bovškega, kobariškega, cerkljanskega, Vipavske doline in Goriških brd, Slovenske Istre, Furlanije, Krasa. Vsak torek bodo s pomočjo restavracije Grad predstavili in pripravili tipične sezonske jedi, od divje hrane, zelišč, gob in postrvi, do žlikrofov, polente, na stojnici Zelemenjave bodo menjavali semena, sadike, pridelke, svoje posebne “pridelke” pa bodo pokazali tudi umetniki, zlasti kiparji. Svoje umetnine bodo razstavili v grajskem parku.

Prihodnji torek, 12. avgusta, bo posvečen sevdalinkam, bosanskim ljubezenskim pesmim. Nastopili bodo Mostar Sevdah Reunion, sedemčlanska zasedba, v kateri pravijo, da ne izvajajo sevdalink kar tako vse po vrsti, ampak v svoj repertoar uvrščajo le tiste, ki vzbujajo posebna čustvena stanja - sevdah, to je mešanico otožnosti, melanholije in upanja. Na gradu Kromberk bodo predstavili nov album Tales from a Forgotten City.

Tretji večer bo slovenski; obeta se nastop Uršule Ramoveš in skupine Fantje z Jazbecove grape, ki uglasbuje pronicljivo poezijo Janeza Ramoveša. Ta piše v narečni govorici Poljanske doline, glasbeno pa se skupina po eni strani naslanja na tradicijo slovenske ljudske glasbe, po drugi so (dis)harmonije pravo nasprotje tradicionalnosti. Na gradu Kromberk bodo peli svoje “best of”.

Festival bo zaključila Neca Falk z vsem znanim Mačkom Murijem, ki je že tri desetletja del otroštva številnih generacij.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano