Za razigrano in pisano poletje

Festival Keltika, s katerim Gabrijel fest dopolnjuje sloviti Jazz festival Cerkno, je v petek krenil v 20. poletno različico z avstrijsko skupino GMH orkestar, ki v ospredje različnih glasbenih žanrov postavlja balkanske ritme. Do izteka poletja se bodo na odru zvrstile domače in tuje skupine.

GMH orkestar je Keltiko odprl s pisanim prepletom balkanske 
glasbe, jazza,  klezmerja, folka, skaja in še česa.  Foto: Saša Dragoš
GMH orkestar je Keltiko odprl s pisanim prepletom balkanske glasbe, jazza, klezmerja, folka, skaja in še česa.  Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Z energičnim koncertom avstrijske skupine GMH orkestar se je v petek začel poletni del festivala Keltika, dan zatem pa so avtorji obiskovalce še zadnjič popeljali po razstavi o dveh desetletjih jazza v Cerknem in še čem. Razstava o “gabrijelastih” godbah - gibkih, grčastih, grapastih in gričastih - ter o fenomenu svetovno znanega jazz festivala v majhnem Cerknem je še do srede razlog za obisk tamkajšnjega muzeja, potem pa bodo razstavo o festivalih in njihovih pobudnikih, s posebnim poklonom letos umrlemu ključnemu organizatorju Boštjanu Cveku, zaprli. “Z obiskom razstave, v katero so avtorji z Miho Zadnikarjem na čelu vložili ogromno truda, smo zelo zadovoljni. Res je bil ta največji med festivalom, prav nikoli pa razstava ni samevala,” pravi novi vodja Gabrijel festaSimon Kenda.

Te dni z ekipo treh mladih sodelavcev pripravlja program 21. Jazz festivala Cerkno 2016. Predtem so se prvič spopadli s Keltiko, festivalom, ki ima v vsakem letnem času svojo različico. “Festival Keltika že vse od leta 1996 dopolnjuje jazzovskega. S programom smo ostali zvesti vodilu Boštjana Cveka, da tudi nanj pripeljemo inovativne glasbene sestave iz različnih glasbenih žanrov, tudi jazz glasbe, a na Keltiki je poudarek na etno glasbi in kantavtorstvu,” pojasnjuje Kenda.

Petkov uvod v poletno Keltiko so namenili pri nas prvič gostujoči avstrijski skupini GMH orkestar, ki jo je pred petimi leti s tremi glasbeniki oblikovala harmonikašica Franziska Hatz. Ime - orkestar - daje vedeti, da so ji blizu balkanske muzike. “Pa ne samo te. Skupino, ki ima kar precej uspehov, smo že več let opazovali, saj z energičnim igranjem zna ustvariti odlično vzdušje. Ob balkanski glasbi pa igra še jazz, klezmer, folk, ska in še kaj,” pravi Kenda.

Tako je bilo tudi v petek. Energično, zabavno, humorno ob spretnem podajanju in menjanju žanrov z balkanskimi ritmi v osnovi. Občinstvo se je iz skladbe v skladbo večalo in postajalo vse živahnejše.

Ta mesec prideta na Keltiko še domača sestava Natriletno kolobarjenje s praho in Drajnarjuva vampa, prvega avgustovskega večera pa španski trio Germán Díaz z eksperimentalno glasbo in etnom. Sredi avgusta bo s priredbami otroških izštevank Enci benci Katalenci nastopila Katalena. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano