Za konec še reggae

Sotočje Tolminke in Soče čaka v prihodnjih dneh sklepno dejanje tega poletja. Jutri se namreč začenja še zadnji tamkajšnji festival - Overjam. Po skorajda vseh glasbenih zvrsteh, ki jih je bilo moč slišati to poletje v Tolminu, bodo vse do sobote na svoj račun prišli še ljubitelji reggae glasbe iz vse Evrope.

Macka B bo oder Overjama zatresel v soboto  Foto: Arhiv Overjam
Macka B bo oder Overjama zatresel v soboto  Foto: Arhiv Overjam

TOLMIN > Čeprav se Overjam Reggae Festival uradno začenja jutri, so organizatorji za najzgodnejše obiskovalce na Sotočju predfestivalski dan pripravili že danes. V večernih urah bo obiskovalce ogrevalo kar ducat DJ ekip iz Slovenije in okoliških držav.

Živahno bo tako zvečer ...

Tretja izvedba Overjama bo podobna prejšnjim: v ospredju bo reggae in dub glasba s pripadajočim programom in vsebinami. Po lanski uspešni izvedbi festivala v Tolminu se tudi letos obeta nepozabno doživetje za pisano druščino iz vse Evrope. Na prizorišču bo živahno vsak dan od 19. ure dalje. Glavni oder bodo zavzeli tuji glasbeniki, med katerimi izstopajo Shaggy, Chronixx, Train to Roots, Macka B, Luciano, The Skints, Dub Inc, Meta & The Cornerstones ter Zion Train. Edina domača skupina, ki bo v četrtek otvorila dogajanje na “rumenem” odru, je Raggalution iz Kranja. Tu naj bi letos nastopili tudi zmagovalci Overjam facebook natečaja za sveže reggae izvajalce Jahvigation iz Poljske, a so bili zaradi izgube sponzorja, ki naj bi jim pomagal pri dodatnem kritju potnih stroškov za turnejo, primorani odpovedati svoj nastop. V dancehall areni bodo za plesno vzdušje skrbeli Herb-A-Lize It Soundsystem, DJ Rakka, Ragga Twins, Reggae Rajahs in Supersonic Sound. Na dub prizorišču pa bo dejavna vrsta zanimivih dub selektorjev ter DJ-jev.

... kot tudi čez dan

Obiskovalcem festivala zagotovo ne bo dolgčas niti čez dan. Festivalske počitnice bodo obogatile številne kreativne in športne delavnice za otroke in odrasle. Na sporedu bo capoeira, izdelovanje nakita in lasnih “umetnin”, hoja po vrvi, izdelava lovilcev sanj, joga, pilates in glasbene delavnice. Festival pa letos svoj program širi z novim projektom Overjam 4 Kidz, kjer bodo otroci dopoldne in popoldne ob pomoči kvalificiranih in izkušenih animatorjev ter pedagogov gledali risanke s pozitivnim sporočilom, plesali dancehall, ustvarjali, peli in kreativno preživljali prosti čas.

V sklopu Overjam University bo moč sodelovati na konferencah in razpravah o afriški skupnosti, obnovljivih virih energije ter projektih za okrepitev moči migrantov.

Več kampa, več hrane

“Letošnji prostor za kampiranje je večji in bolj urejen, pripravili smo več tušev, tudi tistih s toplo vodo,” pripoveduje SandiMaver, predstavnik slovenskih organizatorjev, ki festival pripravljajo v sodelovanju z italijanskimi in avstrijskimi kolegi. “Tudi ponudba hrane in pijače bo bolj raznolika, novosti so brezglutenski meniji in več vegetarijanske hrane. Obiskovalci bodo lahko izbirali tudi med raznovrstnim naborom mehiške, italijanske, indijske, slovenske, veganske hrane,” dodaja. V kampu se bodo predstavila tudi lokalna društva, ki bodo na stojnicah ponujala domače izdelke, športne aktivnosti, tolminski sir ...

ANA CUKIJATI


Najbolj brano