Za beneškega leva v igri 20 filmov

Znani so filmi, ki se bodo potegovali za zlatega leva na 71. mednarodnem filmskem festivalu, ki bo v Benetkah med 27. avgustom in 6. septembrom. Med nominiranimi filmi je tudi Manglehorn ameriškega režiserja Davida Gordona Greena z Alom Pacinom v glavni vlogi. Ta igra tudi v filmu The Humbling, ki se je s še 17 filmi uvrstil v netekmovalni program.

Ivan Gergolet Foto: Klavdija Figelj
Ivan Gergolet Foto: Klavdija Figelj

BENETKE > Med tekmovalnimi filmi so poleg omenjenega koprodukcijski film (Nemčija, Francija, Italija, Rusija, Kanada, Poljska in Turčija) z naslovom The Cut, ki ga je režiral Fatih Akin in govori o armenskem genocidu, francoska komedija La rancon de la gloire v režiji Xavierja Beauvoisa z zgodbo o kraji krste Charlieja Chaplina in dokumentarec ameriškega režiserja Joshue OppenheimerjaThe Look of Silence, ki predstavlja masovne uboje v 60. letih v Indoneziji.

V programsko sekcijo Teden kritike se je med sedem prvencev uvrstil tudi film Ples z Marijo, ki je nastal v italijansko-argentinsko-slovenski koprodukciji. Dokumentarec je podpisal režiser slovenskega rodu Ivan Gergolet. Film pripoveduje zgodbo o 90-letni argentinski plesalki Mariji Fux, ki je vse svoje življenje posvetila ljudem iz različnih socialnih okolij in s svojo plesno metodo pomagala tudi posameznikom s telesnimi in duševnimi hibami, nazadnje pa v uk sprejela še sebe, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.

Za zlatega leva so v igri še švedsko-nemško-norveško-francoska koprodukcija A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence v režiji Roya Anderssona, 99 Homes režiserja Ramina Bahranina, v katerem igra Andrew Garfield, iranski film Tales (režiser Rakhshan Bani E'temad), Hungry Hearts italijanskega režiserja Saveria Costanza, francoski film Alix DelaporteLe fernier coup de marteau in film Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance v režiji Alejandra Gonzaleza Inarrituja.

Tu so še francoski film Three Hearts (režiser Benoit Jacquot), ruski The Postman's White Nights (Andrei Konchalovsky), italijanski Il Giovane Favoloso (Mario Martone), turški Sivas (Kaan Mujdeci), italijansko-francoska koprodukcija Anime Nere v režiji Francesca Munzija, ameriški film Good Kill (Andrew Niccol) in francoski Loin des Hommes (David Oelhoffen).

Za nagrado se bosta potegovala tudi film japonskega režiserja Šinje Tsukamota z naslovom Nobi in kitajski film Red Amnesia (Wang Xiaoshuai).

Med filmi v netekmovalnem programu velja poleg adaptacije knjižnega dela Phillipa RothaThe Humbling v režiji oskarjevca Barryja Levinsona omeniti vsaj še mehiško-ameriški dokumentarec Words with Gods, ki ga je režiralo več avtorjev: Guillermo Arriaga, Emir Kusturica, Amos Gitai, Mira Nair, Warwick Thornton, Hector Babenco, Bahman Ghobadi, Hideo Nakata in Alex de la Iglesia.

Vsi filmi letošnjega, sicer najstarejšega filmskega festivala so vrhunske kakovosti, je besede direktorja festivala Alberta Barbere na četrtkovi novinarski konferenci povzela dpa.

STA


Najbolj brano